fbpx

Szabadon Nő – egyestés kiállítás a Balaton-felvidéken

Pakosz Anna festőművész Szabadon Nő címet viselő, első önálló, experimentális kiállítása nemcsak a helyszín, de az egy estébe sűrített, audiovizuális elemekkel és művésztársakkal is kiegészített megnyitókoncepció miatt is rendhagyó. A kiállítás szeptember 4-én látogatható a Balaton-felvidéken.

„A kép és a kiállítás csak egy apropó arra, hogy összegyűljünk, hogy megfoghatóvá váljon a művészet” – mondja első önálló kiállításáról Pakosz Anna. A közgazdászként végzett, majd négy évig Tel-Avivban kurátorasszisztensként dolgozó és mozgásművészetet tanuló fiatal alkotó Izraelben kezdett festeni, tavaly pedig már Bukta Imrével, drMáriással, ef Zámbó Istvánnal és Nemes Anitával együtt foglalhatta össze egy alkotásban a 2020-as évet a Lobenwein Galéria felkérésére. Anna hat évvel ezelőtt fordult a képzőművészet felé, akkor még kollázsokat készített, aztán összművészeti táborokat szervezett Egyiptomba, közösségi alkotóteret hozott létre a testvérével Atelier Pakosz néven, most pedig – párizsi, barcelonai és londoni kitérők után – egy olyan kiállítás megnyitóra várja a művészetkedvelőket, ami azontúl, hogy rendhagyó, elsősorban élményeken, tapasztalásokon keresztül akarja közel hozni a festményeket a befogadóhoz. Az esemény megalkotásában Anna olyan tehetséges fiatal női alkotókkal dolgozik együtt, mint Kállay Eszter költő, Pátkai Rozina előadóművész, Bedécs Lola operatőr, Horváth Réka táncos és Hrotkó Csenge fuvolaművész.

„Szeretném megmutatni, engem mi inspirál egy-egy kép születésekor, meg akarom osztani, hogy mik indítanak el gondolatokat, érzéseket bennem. A festményeket kísérő zene és szöveg támogató eszköz lehet a képet néző befogadónak az értelmezéshez vagy éppen ahhoz, hogy benne is megfogalmazódjon valami személyes” – mondja a kiállítás koncepciójáról Anna. „Amikor mély öröm- és szépségérzet söpör végig rajtam, akkor tudom, hogy festenem kell. Számomra ezeket a megéléseket leginkább a tánc és a saját testemmel való kapcsolódás idézi elő. Szeretném a bennem rejlő inspirációt megosztani másokkal. Úgy érzem, a mai világban ezeket a tapasztalatokat kevesen engedjük meg magunknak. Szeretek más műfajokból inspirálódni, az esemény szervezése közben Marina Abramovic és Pina Bausch munkásságához sokszor nyúlok vissza.”

Olvastad már? Pénteki kultúrrandi Pakosz Annával és Pakosz Gerivel

Figurális festményeiben Anna az utazásai során átélt érzelmeiből, benyomásaiból és tapasztalataiból merítkezik, amiket élénk színekkel és allegorikus jegyekkel ötvöz. A kiállításon bemutatott festmények vezérmotívuma az egyén útkeresése ebben a vibráló világban. Az identitás kérdéskörét a belső és testi szabadság megjelenítésével ragadja meg. Olyan egyszerű, mindennapi helyzetekben ábrázolja karaktereit, amelyeket mindannyian átélünk, de nem feltétlenül éljük meg őket teljességükben. 

Az a szerencsés 30, aki részt vesz a megnyitón, kis csoportokban járja majd végig a helyszíneket a Balaton-felvidék egyik kivételes pontján, a Bács-hegyen található Hi-Hekate-ban. Egy Csobáncra néző szauna, egy meditációs tér és egy üvegfalú erdei lak ad teret az egynapos – ebben a formában megismételhetetlen – eseménynek. 

Kiemelt kép: Pakosz Anna: Fabula

A rovat további cikkei