A határnyitás 30. évfordulója alkalmából Szabadság a periférián - Magyarországon és Németországban címmel tartanak vetítéseket Berlinben.

A határnyitás előtt és után készült, ritkán vászonra kerülő filmalkotások segítségével a szervezők olyan kérdéseket járnak körül, mint hogy miben áll a társadalom peremére szorult, elutasított és magára hagyott ember szabadsága, segíti-e a szabadság a kiszolgáltatottakat, mit jelent a személyes és mit a politikai szabadság.

A kétnapos vetítéssorozat első estéjén, csütörtökön a berlini Brotfabrik mozi mutat be egy régi és egy új magyar filmet, pénteken pedig a Collegium Hungaricum Berlin vetít német alkotásokat.

Az
1989 előtti időszakot női filmesek korai munkái képviselik. Mészáros Márta 1968-ban
forgatta első nagyjátékfilmjét, az Eltávozott
nap
című alkotást, a népszerű énekesnő, Kovács Kati főszereplésével. A film
egy árvaházban felnőtt gyári munkáslány történetét mutatja be, aki egy nap úgy
dönt, hogy meglátogatja édesanyját. A filmet sokan az Örökbefogadás előfutárjaként tartják számon, amelyért Mészáros
Márta 1975-ben a Berlinale történetében először női rendezőként elnyerte az
Arany Medvét.

Angelika Andrees és Petra Tschörtner 1978-ban forgatott Heim (magyarul: Otthon) című filmjének nyilvános bemutatójára csak 22 évvel a forgatási munkálatok befejezése után, 1990-ben kerülhetett sor. A dokumentumfilmet eredetileg Roland Gräf P.S. című játékfilmjéhez szánták kísérőfilmnek, a DEFA filmstúdió vezetősége azonban a nevelőotthon lakóinak egyes megszólalásai miatt nem engedélyezte bemutatását.

Az 1989 utáni időszakból a fenti alkotásokkal témájukban rokon, de a rendszerváltás után készült filmeket mutatnak be. Számos hazai és nemzetközi elismerést kapott Bollók Csaba 2007-ben készült Iszka utazása című filmje, amelynek tizenkét éves főhőse alkoholista szüleivel él Európa peremvidékén. Laurentia Genske és Robin Humboldt Am Kölnberg című 2014-es dokumentumfilmje egy hírhedt kölni lakótelep négy nehéz sorsú lakójának életét követi két éven keresztül.

Csütörtökön a berlini Brotfabrik moziban 18 órától látható az Iszka utazása, 20 órától pedig az Eltávozott nap. Pénteken a Collegium Hungaricum Berlinben 18 óra 15 perctől vetítik a Heim, majd az Unsere alten Tage című filmet, 20 órától pedig az Am Kölnberg című alkotást.

A vetítéseket a határnyitás 30. évfordulója alkalmából, a 30 éve szabadon emlékév keretében tartják.

Nyitókép: Eltávozott nap