Támogató és szakértő mentort találni a művészek pályáján mérföldkő lehet. Ezért is jelentős minden ösztöndíj, melyek segítségével alkotók bontakozhatnak ki, művek születhetnek.

A Kozma Lajos-ösztöndíjasok bemutatkozó kiállításáról N. Mészáros Júliával beszélgettünk, aki figyelmével és szaktudásával elkötelezetten támogatja a fiatal alkotókat. A művészettörténész a támogatói pályázat kuratóriumának tagja és az aktuális kiállítás kurátora.

A fiatal kézműves-iparművészek számára létrehozott Kozma Lajos-ösztöndíjnak pontosan mi a célja?

A fiatal pályakezdő művészek támogatása, hogy ötleteikből termékeket készítsenek, innovációikat megvalósítsák, vállalkozást indítsanak, márkát építsenek, fenntartsák és emeljék munkáik színvonalát.

A program révén tíz fiatal művész az alkotómunkára koncentrálhat akár három éven át, és ehhez anyagi támogatást is kap. Ez a két tényező nagy szerepet játszik abban, hogy kutatni, fejleszteni tudjanak, és felszabadultan fókuszálni munkafolyamataikra.

Tíz külön alkotói világ bemutatása egy kiállításon belül kihívást jelenthet. Mi volt a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában megrendezett tárlat a tavalyi ösztöndíjasok beszámoló kiállítása. A megnyitó alkalmával pedig az idei nyertesek vehették át a stafétát. Szép hagyomány ez, hogy akik bemutatják a program alatt végzett tevékenységük eredményét, azok közé belépnek az új ösztöndíjas alkotók is. A kiállítás megszervezésekor az volt az elképelésem, hogy megmutassuk az egész elmúlt évben elvégzett munkát.

Tehát nem csak a termékekre, alkotásokra helyeztem a hangsúlyt, hanem az oda elvezető teljes folyamatot is kiemeltem. Így a tárgyakon kívül olyan szöveges tájékoztatók is vannak, amik összefoglalják az egyes alkotói elképzeléseket. Továbbá kivetített prezentációkat is láthatunk, melyeken keresztül megismerhetjük akár a művészek korábbi munkáit is. Fontosnak tartom, hogy az ösztöndíjasok és a közönség között közvetlen kapcsolat alakuljon ki, ezért mindenkinek az elérhetősége is megtalálható a galériában.

A szentendrei ÚjMűhely Galéria kiállítótere új helyszín az Kozma Lajos-ösztöndíjasok bemutatkozására. Fenntartója, a MANK kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására. A tavasz folyamán láthattunk már fiatal képzőművészeket bemutató tárlatot is a szervezésükben, így azt gondolom, hogy ideális közegbe került a mostani kiállítás. Ön milyennek találja ezt az új helyet?

Korábban a Klebelsberg Kultúrkúriában rendeztük meg a bemutatkozó kiállításokat, ami inkább szakrális tér, nem kifejezetten kiállítások létrehozására készült, és a centrumtól is távol esett. A jelenlegi bemutató a MANK új galériának a második kiállítása, és azt gondolom, hogy jó helyre találtunk.

Érdemes lenne megoldásokat kínálni a közönség számára, hogy a kortárs iparművészet kedvelői könnyen eljuthassanak ide. A galéria öt terme megfelelő tagolású, kehetővé teszi, hogy testközeli, intim módon installáljunk. A térelosztás előnye, hogy minden alkotót egyformán ki lehetett emelni. A kiállítás pedig önmagáért beszél: aki végignézi, teljes képet kap az ösztöndíjasok munkafolyamatairól.

A tárlat látogatása során átérezhető az Ön fiatal művészekre irányuló, gondoskodó figyelme. Mi foglalkoztatja Önt leginkább velük kapcsolatban?

Nagyon érdekel, hogy mi lesz velük a jövőben. Az ösztöndíjprogram többnyire fedezi az anyagköltségeket, a kutatást, és finanszírozza az elmélyült alkotófolyamatot is. Nem könnyű a pályakezdés, ezért fontosnak tartom, hogy mielőbb találjanak értékesítési lehetőséget, és tovább tudjanak fejlődni. A jelenlegi kiállításhoz hasonlóan jó lenne, ha sok olyan fórum jönne létre, ahol az érdeklődők jobban megismerhetnék az alkotókat, és közvetlenül kapcsolatba tudnának lépni velük.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond