A Zsolnay Fényfesztivál, az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja, július 4. és 7. között több mint százezer érdeklődőt vonzott bel- és külföldről egyaránt. Az eseményre érkeztek látogatók Marokkóból, Japánból és Kolumbiából is.

A Zsolnay Fényfesztivál központi látványossága a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny volt. Ennek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik-kocka témája köré készített 3D-mappingjét. A székesegyház homlokzatán életre kelő zenés animációk színes fényáradatban úsztak, lenyűgöző vizuális élményt nyújtva. A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.

A Fényszőnyeg két utcát borított be, a Fény útján a látogatók a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak, több helyszínen pedig interaktív látványosságokkal találkozhattak. A dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra.

A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak: a Kodály Központba egy japán művész álmodott lézershow-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak, amely a sci-fi filmek világába repítette a látogatókat. 

A fesztivál nem csak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, „fénybütyköldével”, esténként koncertekkel, DJ-szettekkel várták a látogatókat.