Kossuth Ferenc ezüst étkészlete, százmillió forintos Hantaï Simon-festmény, Reigl Judit egyik kivételes alkotása, valamint Keserü Ilona szőttesei is várják az Art and Antique kiállítás és vásár látogatóit február 29. és március 3. között a Bálnában.

Budapest, 2022. március 3.
Az Art and Antique művészeti vásár a Bálna rendezvényközpontban 2022. március 3-án. Több mint 30 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház, valamint műtárgykereskedő kiállító részvételével nyílt meg a művészeti vásár, ahol március 6-áig egyebek mellett Csontváry, Rippl-Rónai, Maurer Dóra és Hantai Simon művei mellett bútorokat és iparművészeti tárgyakat láthat és vásárolhat meg a közönség.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Reigl Judit a magyar kortárs festészet nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendő alakja. Az Art and Antique kiállításon és vásáron az érdeklődők a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria jóvoltából a 2020-ban elhunyt művésznő 1955-ben készült Fekete Robbanás című alkotását tekinthetik és vásárolhatják meg, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes. E kép korszakváltást jelképez Reigl művészetében. A Robbanás-éra darabjaira várólista van, a szerencsés magángyűjtők féltve őrzik ezeket az alkotásokat. Ez az egyik legfontosabb korszak az életműben, amelynek párdarabjai a New York-i Met, a MOMA, a Guggenheim vagy éppen a párizsi Pompidou Központ gyűjteményét gazdagítják.

Reigl Judit Fekete Robbanás.jpg
Reigl Judit: Fekete Robbanás (1955)

Az eseményen az érdeklődők nemcsak festményeket láthatnak, hanem minőségi bútorokat, szobrokat, antik könyveket, ékszereket és szőnyegeket is. A kiállítás egyik legkülönlegesebb tétele a Nudelman Numismatica standján megtekinthető 12 személyes étkészlet, amely a Kossuth család címerével van ellátva. Az eredeti, szarvasbőrrel bevont, négyfiókos fadobozban őrzött 230 darabos ezüst étkészlet Kossuth Ferenc (1841–1914) egykori kereskedelemügyi miniszter tulajdonában lehetett. A látványos műkincs értéke 16,5 millió forint.

Kossuth etkeszlet.jpg
12 személyes étkészlet a Kossuth család címerével

A Nemes Galéria többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását hozza el a vásárra. A Vihar a lóversenyen című festmény közel száz évig lappangott, és egyike Batthyány legmodernebb, a kortárs művészethez ezer szállal kötődő műveinek. Az art deco jegyeket magán viselő alkotás korábban egy amerikai olajmágnás tulajdonában volt, aki személyesen a művésztől kaphatta a képet.

Az Initio Arts & Design Hantaï Simon egyik festményével érkezik a magyar műkincspiac éves seregszemléjére. Az 1971-es festmény a vásár egyik legdrágább alkotása a maga 260 ezer eurós, vagyis nagyjából 100 millió forintos árával. Hantaï Simon az egyik legdrágábban eladható művész az egész világon, eddigi rekordja 1,4 milliárd forint volt, ezt egy külföldi aukción fizették ki a művéért. Festményeivel többek között a párizsi Louis Vuitton Alapítvány kiállításán találkozhattak legutóbb a műkedvelők, illetve nemrég a világhírű Gagosian galériában, Rómában, Budapesten pedig a Műcsarnok Reigl Judit-kiállításán, valamint a HAB csoportos kiállításán. Hantaï Simon Aquarelles sorozatát 1972-ben mutatta be a párizsi Galerie Jean Fournier-ben. A jelen munka több mint 50 év után került elő franciaországi magángyűjteményből, most pedig elérhető a hazai műgyűjtők számára.

Hantai Simon.jpg
Hantaï Simon: Cím nélkül (1971)

A Nudelman Numismatica standján napjaink ünnepelt képzőművészeti sztárja, Keserü Ilona két szőttese is kiemelt figyelemre tarthat számot. A művész a korábban, 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotását álmodta újra: a kép hátterét leszövette, majd színes textilákból erre helyezte el a kép ismert motívumait.

Negyven galéria több ezer értékes és nívós alkotása várja a laikusokat és műgyűjtőket egyaránt 2024. február 29. és március 3. között a Bálnában. Az Art and Antique az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervez jótékonysági árverést on­line formában az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány számára.