A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál záróeseményeként május 26-án Szegeden tartják Lorenzo Perosi – Davide-Kristof Ács Krisztus oratóriumának ősbemutatóját.

Lorenzo Perosi olasz pap igen termékeny zeneszerzőként számos misét és oratóriumot komponált. A Krisztus életét hűségesen követő hét, teljes estét betöltő, összesen 13 órás zenei anyagából Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy előadható, 75–80 percnyi, új mű jött létre, amelyben a Perosi-oratórium megragadó pillanatai új formát találtak.

 

Megváltás-elbeszélése három jelenetben és hét képben megfogalmazva nem időrendben történik, hanem Krisztus a keresztút alatt és a keresztre feszítés óráiban emlékezik vissza emberi léte legjelentősebb személyeire és eseményeire, maga előtt látva, újraélve azokat. A zenei anyagot Ács János lektorálta.

 

A zeneszerző születésének 150. évfordulója tiszteletére készült feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden, a székesegyházban mutatják be először. A darabot Rátóti Zoltán rendezi és narrátorként is őt hallhatja majd a közönség. Krisztus szerepét Molnár Levente énekli, Mária Magdolnáét Kolonits Klára, Szűz Máriáét Kriszta Kinga, Gábriel arkangyalét Szemere Zita alakítja, az első történész szerepében Antoni Norbertet, a II. történészében Kovács Gábort hallhatjuk majd.

 

Az ősbemutatón közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor Kórust Ács János dirigálja.