Szegedi Szabadtéri Játékok - három új produkció a programban

Egyéb

 
(MTI) - Kesselyák Gergely karmester, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti tanácsadója elmondta: továbbra is arra törekednek, hogy a fiatalok körében kevésbé népszerű műfajokat - opera és operett - modernebb feldolgozásban hozzák közelebb a potenciális látogatókhoz.
    Tájékoztatása szerint a tavalyi év két sikeres előadása - a Bánk bán című opera és a Rudolf című musical - mellett három új produkciót láthat a közönség az idei, augusztus 20-ig tartó fesztiválon.
    Eszenyi Enikő a világhírű operaénekessel, Lukács Gyöngyivel a címszerepben rendezi meg a Marica grófnőt, az előadással a szervezők tisztelegni kívánnak a 125 évvel ezelőtt született szerző, Kálmán Imre emléke előtt.
    A budapesti Madách Színház Macskák című musicaljét a Tisza-parti városban mutatják be először "élőzenekarral". Az előadásban fellép Gálvölgyi János, Malek Andrea, Oroszlán Szonja, a rendező Szirtes Tamás.
    Egy látványos zenés-táncszínházi előadást is szerveztek: a török Anadolu Atesi együttes "tüzes, törökös táncelőadása európai premier lesz" - mondta Kesselyák Gergely.
    Eszenyi Enikő a Marica grófnő általa rendezett előadásáról szólt. A 80 tagú Szegedi Szimfonikus Zenekar, a 60-70 táncos és a 80 fős kórus közreműködésével megvalósuló produkció kapcsán a művész úgy fogalmazott: "őrületes tortúra előtt állunk". A másfél hónapos próbafolyamatot igénylő előadásban a tervek szerint  szerepet vállal a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén, de feltűnik Nagy Ervin, Tordy Géza és Pindroch Csaba is.
    Bátyai Edina, az 500-550 millió forintos összköltségvetésű fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: tavaly november óta árulják a jegyeket, eddig már elkelt a belépők fele, így reálisnak tűnik a 250 millió forintos tervezett bevétel. 
    Mint hozzátette, a Szeged városától kapott 220 millió forintos támogatás mutatja, hogy a városvezetés is felismerte, érdemes hozzájárulni a térség idegenforgalmát serkentő rendezvény költségvetéséhez.
    Ezt támasztja alá az a felmérés is, amely szerint a fesztiválra látogató 65-70 ezres publikum 61 százaléka nem szegedi - hangsúlyozta a rendezvényt 2004 óta szervező társaság vezetője.
    Az eseménysorozat tavalyi évadja több mint kilencven százalékos látogatottsággal zárult, a jegybevétel elérte a 250 millió forintot. A Dóm téren és az újszegedi szabadtéri színpadon tartott programokra mintegy hetvenezren váltottak jegyet, telt ház volt például a Rudolf című musical hat, és a Csárdáskirálynő három előadásán.