A tizedik Komlói Amatőr Színházi Találkozóra (KASZT) Pécsről, Székesfehérvárról, Körmendről, Pápáról, Bajáról, Lendváról, Bácskertesről érkeztek színjátszó csoportok, közülük a székesfehérvári Örökség Csoport Feszített víz című produkciója érdemelte ki a fődíjat.

A székesfehérvári Örökség Csoport Feszített víz című produkciója a Komlói Amatőr Színházi Találkozón. Fotó: Péter Szabó Zoltán
A székesfehérvári Örökség Csoport Feszített víz című produkciója a Komlói Amatőr Színházi Találkozón. Fotó: Péter Szabó Zoltán

A mecseki városban május 30. és június 2. között zajló, a Kárpát-medence nem hivatásos színjátszóit felvonultató seregszemle ideje alatt tíz, köztük egy muravidéki és egy vajdasági társulat mérettette meg magát. Az előadásokat idén is szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, műfordító, Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, Pataki András Jászai-díjas rendező és Básti Andrea színész, drámatanár voltak.

A fődíjat elnyerő produkciót a legjobb rendezői díját is elnyerő Somos Ákos állította színpadra, a darabban játszó Balogh Mihálynak pedig a színművésznek járó különdíjat ítélték oda. A második díjat a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport vehette át a Sárga csikó című népszínműért, harmadik lett a bajai Rábl Színpad Johanna című produkciója, melynek főszereplője, Hodován Jolán szintén színészi különdíjat érdemelt ki. A legjobb női alakítás díját Törsök Márta nyerte el a székesfehérvári Szabad Színház A szent család című darabjában nyújtott teljesítményéért, míg a legjobb férfi alakítás elismerés a pécsi Janus Egyetemi Színpad A professzor vallomása című darabjában nyújtott kiemelkedő játékáért Inhof Lászlóhoz került.

A fesztiválon arany minősítést ítéltek oda a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport Sárga csikó című előadáért, a lendvai LeSzSZ Társulat Portugál produkciójáért, a bajai Rábl Színpad Johannájáért, a pécsi Janus Egyetemi Színpad A professzor vallomása darabjáért és a székesfehérvári Örökség Csoport  Feszített víz című előadásáért. Ezüst minősítés nyert a pápai SK Társulat az Örkény István művéből készült Tóték című produkciója, a körmendi Kastély Színház Úrilány szobát keres című bohózata, a székesfehérvári Szabad Színház A szent család című darabja, a pécsi Escargo Hajója Életfélelem című produkciója és a komlói Súgólyuk Színház Tiszta röhej! című komédiája.