A zenekar sajtótájékoztatóján ifj. Major István, a zenekar igazgatója elmondta, hogy Bach e művét egyetlen egyszer mutatták be Székesfehérváron, vélhetően azért, mert művészt próbáló és nagy szaktudást igénylő zenemű.

Az igazgató kiemelte, hogy Pad Zoltán karnagy kiváló szólistákat hívott meg az estre: Stefanik Márta (szoprán), Tillai Csilla (szoprán), Nagy Bernadett (alt), Balogh Eszter (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Gál József (tenor), Najbauer Lóránt (basszus) és Borka Ákos (basszus) énekel majd. Rajtuk kívül a Kodály Zoltán Iskola Gyermekkórusa, az Ars Oratoria Kamarakórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei lépnek fel.

Selmeczi Gábor koncertmester elmondta, hogy eredeti felállásban játsszák majd a Máté-passiót, háromórányi zenét szünet nélkül. Ez kihívás lesz nemcsak a zenészeknek és az énekeseknek, hanem a közönségnek is.

A sajtótájékoztatón szó esett az ötödik alkalommal elinduló Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangverseny-sorozatról is, amelynek első koncertje szintén nagyböjt idejére esik. A muzsikához beszélgetés is párosul, minden koncerten más-más vendéget ismerhet meg a közönség.

Március 19-én a Hotel Magyar Király kupolatermében Mozart A-dúr zongoraversenye és Schumann C-dúr fantázia című műve csendül fel. Az esten a zenekar mellett fellép Bogányi Gergely zongoraművész is.

A sorozat második koncertjét június 4-én rendezik a Bory-várban. A szabadtéri rendezvényen Mozart, Beethoven, Rahmanyinov és Ránki György művei hallhatók. Vezényel Károlyi Sándor, közreműködik Selmeczi Gábor (hegedű), Nagy Eleonóra (trombita) és Myfanwy Price (oboa).

A harmadik alkalom szeptember 10-én lesz, amikor a Szent István teremben Sibelius-, Janacek-, Holst-, Vaughan-Williams- és Brams-darabok lesznek műsoron. Az esten Pad Zoltán vezényel, fellép még az Ars Oratoria Kamarakórus.

A záró koncertet december 2-án rendezik a ciszterci templomban, ahol Dinyés Soma vezényletével Antonio Vivaldi Juditha triumphans című műve lesz hallható a Magyar Rádió gyermekkórusa közreműködésével.

Kiemelt kép: Alba Regia Symphony Orchestra