A német nyelvterület filmkultúrájából láthatunk válogatást szeptember 26. és október 6. között a budapesti Művész moziban. A Szemrevaló │ Sehezswert Filmfesztivált a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár nyolcadik alkalommal szervezi meg. Néhány filmet Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítenek október elején.

Szeptember 26-án a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma nyitja az idei SZEMREVALÓT, melyben a szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, Benni agresszív kitöréseivel folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig ő csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla.

Határhelyzetek elnevezésű blokkban vetítik még a Talajt vesztve című osztrák pszichodrámát Maria Kreutzer rendezésében, mely egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél „a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről“.

Markus Schleinzer filmje, az Angelo valós eseményeken alapszik, a híres bécsi „udvari mór“ történetét meséli el, amit a magyar nézők Péterfy Gergely Kitömött barbár című nagysikerű regényéből is ismerhetnek.

Kontroll nélkül

Látszólag hétköznapi válogatásban pereg majd egy áruházi szerelem viszontagságos történetét elmesélő Polcok között című alkotás, melynek férfi főszereplője tavaly a Német Filmdíjon megkapta a legjobb férfi főszereplő díját.

A végső csattanó című vígjátékban a 89 éves Gertrud igencsak meglepődik, mikor egy nap megjelenik egy elegáns angol úr és azt állítja, hogy leveleztek a szépkorúak randioldalán, Gertrud viszont semmi ilyesmire nem emlékszik.

A több díjat is nyert Friss levegő kell a fiúnak című vígjátékban Hape Kerkeling német humorista, színész, énekes és rendező önéletrajzát az Oscar-díjas Caroline Link filmesítette meg.

Kaviár című sziporkázó és nagyon aktuális culture-clash-gangster-comedy-ben a bécsi lazaságba és viccbe oltott orosz nőerő száll szembe a férfi kapzsisággal és a nagyzási mániával.

A részben magyar származású Anca Miruna Lăzărescu Mit nekem boldogság című kedves vígjátékában a 12 éves Jessicát gyakran fiúnak nézik és elég furán tikkel is, ezért szívesen cserélne sorsot testvérével, még ha Sabrina súlyos beteg is.

Végül a Vesszenek az öregek című, egyszerre tragikus és komikus film a közösségimédia-társadalom ifjúságáról, amely egy vattacukor-világban levegőért kapkod.

Zwingli

Folyamatos múlt blokkban lesz látható az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert, a valós eseményeket feldolgozó Gundermann című film, mely a keletnémet énekes – és STASI-ügynök –, Gerhard Gundermann életét mutatja be, valamint a Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölték új munkája, a Mű szerző nélkül.

A trafikos megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a Berlin fölött az ég és a Vitus című filmjei vetítésével is emlékezünk.

A trafikos

Végül a Legendák nyomában válogatásban vetítik a Zwingli című alkotást, mely 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak. A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig.

Hol vagy, João Gilberto? című dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy megkeresi a nyilvánosság elől visszavonult zenészt, a Bicska Maxi – Brecht háromgarasos filmje pedig egy soha el nem készült film történetét meséli el, melyben a 30-as évek Németországa és korunk között erős párhuzamok rajzolódnak ki.

Hol vagy, João Gilberto?

Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.