fbpx

Szemtestvér – Filmpremier és beszélgetés a Capa Központban

A Szemtestvér című dokumentumfilmet július 30-án, 18.30 órától a Capa Központban vetítik először nyilvánosan.

A kongói esőerdő szívében gyógyítja a szürkehályogtól megvakult betegeket immár 25 éve dr. Hardi Richárd szemorvos. A tavaly forgatott, 35 perces dokumentumfilm, melyet július 30-án a Capa Központban mutatnak be, két hónapon át követi Hardi doktor nem mindennapi nehézségekkel teli hétköznapjait. Háromezer kilométer megtett út, számtalan megvizsgált beteg és több mint száz műtét volt annak a hatvan napnak a mérlege, amíg a film forgott.

A dokumentumfilm lélegzetelállítóan gyönyörű helyszíneken játszódik, a középpontjában a misszionárius doktor áll, aki életét a kongói betegek megsegítésére tette fel, egy olyan országban, ami a háborúiról és a mindent beszövő korrupciójáról ismert. A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, ahol gyakorlatilag nem létezik szemészeti ellátás. Abban a megyében, ahol Hardi doktor dolgozik – Magyarország területének a kétszereséről van szó, nincsenek se szilárd burkolatú utak, se tömegközlekedés –, ő az egyetlen szakképzett szemorvos. A távolságok miatt a betegek jó része nem tud eljutni Richárd doktor rendelőjébe, így ő maga évente többször is, csillagtúraszerűen indul szemészeti missziókra, az őserdei régióba, a betegeihez. Richárd doktornak volt egy álma, nem kevesebb, mint hogy megteremtse és fenntarthatóvá tegye a szemészeti ellátást abban a régióban, ahol dolgozik. Ezért két éve nekikezdett egy európai színvonalú szemészeti centrum felépítésének, és bármilyen hihetetlennek hangzik, ez a kórház adományokból egy éven belül fel is fog épülni; emellett a helyi kongói fiatalok orvosegyetemi képzését is támogatja.

A premier után a főszereplő dr. Hardi Richárd szemorvossal és Hajdú D. Andrással, a film operatőrével Virágvölgyi István kurátor beszélget. Hajdú D. András a Kongóban fotózott sorozatával az idei 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Természet és tudomány (sorozat) kategóriájában 1. díjat, míg a a Pictures of the Year International pályázat Local News Picture Story kategóriájában második díjat nyert.

A rovat további cikkei