Várostörténeti utalások, személyes és szerelmes történetek is megelevenedtek a macskaköves utakat járva. A séta az Új Műhely Galéria helyszínétől indult és a Régi Művésztelepen ért véget, ahol lehetőség nyílt a jelenleg ott dolgozó művészek műtermeinek megismerésére.

Hogyan lett Szentendre a festők városa? Bánovszky Miklós visszaemlékezése a megeleveníti a történelmi eseményt. A város polgármesterét ekképpen bíztatta: „…Nagybányát is a festők tették híressé. Ha most itt megtelepszünk, Szentendrét is a festők városává tehetjük. Művésztelepet létesítünk, a várost felfedezzük. Nevezetesség lesz.”
Őstémáknak nevezzük azokat a városképi kompozíciókat, melyeket több szentendrei alkotó is megfestett. Számos ilyen kultikus helyszínt a festmények alapján be lehet azonosítani.
A városházának homlokzata Korniss Dezsőt is megihlette. Csakúgy, mint a szentendrei háztetők sajátos elrendezése, mely több modern műalkotás létrejöttét inspirálta.
Vajda Lajos és Vajda Júlia bensőséges kapcsolatát a Belgrád-székesegyház kapujában idézték meg. Az épület oldalán látható epitáfiumok csontokból és koponyából álló motívuma a híres festő önarcképein is megjelenik.
A Ferenczy család Szentendrén telepedett le 1889-ben. A következő évben ebben a házban született meg Ferenczy Béni és Noémi.
Egy 1947-ből származó híradórészletből megismerhetjük, hogy egykor kik és hogyan alkottak a Szentendrei Régi Művésztelepen.
A jelenleg a művésztelepen alkotók közül elsőként Bánföldi Zoltán mutatta be műtermét. Fotóinak és festményeinek műhelytitkait is megosztotta a látogatókkal.
Krizbai Sándor alkotásai között megelevenedett a művésztelep múltja. Egyik aktuális festménysorozatát a kert fái inspirálták.
A művészeti sétán kihangsúlyozták a Szentendrén alkotó nőművészek jelentőségét is, így külön öröm volt Knyihár Amarilla bemutatója, mely során számos festményéről és a hozzájuk kapcsolódó művészi koncepciójáról is mesélt.
Aknay János műtermében egy minikiállítás látható eddigi tárlatainak plakátjaiból. A hozzájuk kapcsolódó történetekből életművének különböző szakaszaiba nyújtott betekintést.

A MANK által szervezet kulturális események egyik visszatérő programját képezik a művészeti séták, így az érdeklődőknek érdemes figyelni meghirdetésükre a jövőben is.