Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festő és szobrász életművének kiemelkedő munkái láthatók csütörtöktől a szentendrei MANK Galériában, a Szentendrétől Marosvásárhelyig – Aknay János a Szepessy-gyűjteményben című kiállításon.


aknay_3_600x602.png
Festőangyal, 2011

Aknay János festőművész művészete szervesen kapcsolódik a 20. századi szentendrei festészet konstruktív, konstruktív-szürrealista, a Vajda Lajos, Korniss Dezső, Bálint Endre, Barcsay Jenő és Deim Pál nevével és művészetével fémjelzett áramlatához, illetve stilisztikai köréhez ? írja róla Wehner Tibor művészettörténész.

A művész geometrikus, majd oldottabb, a színfoltok konstrukcióját hangsúlyozó, olajjal és akrillal farostra, fatáblára és vászonra, valamint merített papírra festett képeket, valamint tusrajzokat és szitanyomatokat alkot, és e műveivel a szentendrei progresszív neoavantgárd művészeti csoportosulás, a szervezetten 1972 óta működő Vajda Lajos Stúdió egyik emblematikus reprezentánsává vált.


aknay_1_600x573.png
Emlék, 2016

A jelentős életmű igen értékes darabjai mutatkoznak be a szentendrei MANK Galéria kiállításán, a tárlat érdekessége pedig, hogy nem kizárólag konstruktivista munkákat láthatunk a falakon.

"Vajon milyen személyes és közösségi történet, milyen kultúrhistóriai kódrendszer, milyen esztétikai folyamat szerint, milyen végkimenetellel szerveződik, valamint meddig működik egy művész és műgyűjtő közötti kapcsolat?" - teszi fel a kérdést a kiállításra készült katalógusban a tárlatot is megnyitó Novotny Tihamér művészeti író.


aknay_21_600x450.png
Angyal érkezett. Diptichon, 1994

Aknay János és Szepessy László ismertsége és barátsága valamikor a nyolcvanas évek közepe táján kezdődött, és tart a mai napig. "S ahogy elnézem a szentendrei festő alkotásainak részarányát a gazdag gyűjteményben (43 darab), bizony ez nem csekély szelete (...) a magyarországi és erdélyi művészek klasszikus és modern műveit egyaránt magában foglaló, leginkább kortársi kollekciónak" - írja.

A kiállítás megtekinthető 2019. március 31-ig, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra, hétvégén 10 és 17 óra között a Szentendrei Régi Művésztelepen.