A Szép Magyar Könyv 2019 versenyt idén februárban szépirodalmi, ismeretterjesztő és művészeti, gyermek és ifjúsági, szakkönyvek, könyvsorozatok és Az Év Illusztrátora kategóriákban hirdette meg az MKKE, és a hagyományoknak megfelelően magyar szerzők, magyar nyelven írott, könyvesbolti forgalomban megjelent könyvei számára. 56 hazai és határon túli magyar kiadó 109 könyve pályázott.

A szakmai zsűri (Wunderlich Péter elnök, valamint Babucs Éva, Benedek Barna, Dr. Révész Emese és Valuska László) hat műnek, illetve alkotóközösségnek ítélte oda a Szép Magyar Könyv 2019 díjat, a különdíjak felajánlói pedig további hat könyv alkotóit díjazták.

Költők a kabaréban

A gyermekkönyvek kategóriájának nyertese Benedek Elek Gyémánt Mesekönyve a Scolar kiadótól, az ifjúsági kategóriáé a Tilos az Á Könyvek Ezentúl lesz banán! című könyve, a művészeti és ismeretterjesztő könyvek kategóriáé Körner András Költők a kabarébanja a Corvinától, a könyvsorozatok kategóriáé pedig a Kolibri Gyermekkönyvkiadónál megjelent Magyar Népmesekincstár-sorozat Bajzáth Mária szerkesztésében.

A legjobb szakkönyv Víg Károly A rovartani kutatások története Magyarországon (Savaria megyei hatókörű Városi Múzeum) könyve lett, az év illusztrátorának Turi Lillát, Dragomán György Jég című könyvének (Magvető) illusztrátorát választották.

Dragomán György: Jég
Turi Lilla rajzaival

A köztársasági elnök különdíját Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna „Valaki útravált …” – az úton levő és kiútkereső Ady Endre (OSZK Kiadó és MMA Kiadó), a miniszterelnökét Jankovics Marcell Trianon (Méry Ratio Kiadó), a főpolgármester különdíját Dányádi Sára Belvárosi növényvilág (Corvina) könyvek, a Tamás László-emlékdíjat Papolczy Péter – Szabó Lőrinc – William Shakespeare: Hogyne szeretnélek! (Tilos az Á Könyvek) mű kapta.

Két különdíjat adott az EMMI az illusztrátoroknak. Sal Endre a Mi, magyarok (Libri Kiadó) és Szuna Noémi a Tea – Csészével a világ körül (Central Kiadói Csoport) illusztrálásáért részesült az elismerésben.

Nyitókép: Ezentúl lesz banán!