Ingyenesen megtekinthető szerda éjfélig a Filmio felületén Szomjas György méltán híres, emblematikus alkotása, a Talpuk alatt fütyül a szél.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Magyarország Kiváló Művésze díjjal elismert filmrendező április 7-én hunyt el, életének 81. évében. 1976-ban készült filmjével Szomjas György a magyar pusztán új műfajt teremtett, nagy közönségsiker lett.

A történetben az 1830-as években járunk: Farkas Csapó Gyurka (Djoko Rosić), a hírhedt karcagi betyár visszatér a börtönből, készen rá, hogy bosszút álljon azokon, akik feladták. A helyi nagygazdák Mérges Balázs csendbiztost (Bujtor István) bízzák meg az elfogásával, de a helyi pásztorok, akik ugyanúgy veszélyben érzik az életterüket a földesurak épülő csatornahálózata miatt, mint a betyárok, eleinte szövetségest látnak Gyurkában. Amikor a tanítványának szegődött Jeles Matyi elárulja őt, szorulni kezd a hurok a nyaka körül.

Szomjas György volt az első, aki magyar környezetbe ültette át a western műfaját. Filmje egyaránt merít a zsáner eredeti, amerikai változatából és az olasz gyökerű spagettiwesternből. Az alapkonfliktus, mely szerint a civilizáció terjedése veszélyezteti a közösség hagyományos életmódját, ismerős lehet ezekből a filmekből, csak a Talpuk alatt fütyül a szélben nem a vasút érkezése, hanem a csatornázás miatt változik meg minden.

Szomjas
György író-rendező következetesen fordította le a többi hangulati és tárgyi
elemet is. A szereplők a cowboykalap helyi megfelelőjét, a csikóskalapot
hordják, lengőajtós fogadó helyett lepukkant csárdában támasztják az asztalt, a
fokossal és a karikás ostorral pedig legalább olyan jól bánnak, mint a pisztollyal. A
sajátos balladai hangulatról közben Sebő Ferenc népdalokon alapuló zenéje
gondoskodik, amely legalább olyan fontos eleme a filmnek, mint Leone
klasszikusainak Ennio Morricone harmónikafutamai.

A Talpuk alatt fütyül a szél – a spagettiwesternekhez hasonlóan – elmossa a határt jó és rossz között. Főszereplője, Csapó Gyurka ugyan nem tekinthető hősnek, de elvetemült gonosznak sem: ugyanannak a letűnőfélben lévő világnak a képviselője, mint Mérges csendbiztos, ezért is képesek megérteni egymást, még ha a törvény ellentétes oldalán állnak is.

Szomjas György alkotását kedvezően fogadta a közönség, több mint hatszázezren nézték meg a mozikban. A Talpuk alatt fütyül a szél azóta is igazi kuriózum, a magyar „eastern” első és legfontosabb képviselője a filmtörténetben. A film itt érhető el.

Nyitókép: a film egyik jelenete