Szerelmi taktikák és praktikák várnak Szolnokon

Egyéb

A Damjanich János Múzeum díszudvarán már délután megkezdődnek a kézműves foglalkozások, az este folyamán központi szerepet kapó szerelem jegyében pedig jósdában hallhatnak jövőjükről az érdeklődők. Az első tárlatvezetés négy órakor veszi kezdetét: ekkor a Szerelmünk záloga című régészeti kiállításban az emberi kapcsolatok őskorban fellelhető nyomairól hallhat előadást a közönség dr. Csányi Mariettától. Szintén a szerelemre fókuszál majd a néprajzi és a történeti kiállításban zajló tárlatvezetés, amely során Szerelmes legények szép ajándékait ismerheti meg a közönség, valamint bizonyítékot hallhat arra, hogy Mindenki lesz egyszer szerelmes... Vajda Mária néprajzkutató Szerelemi taktikák és praktikák címmel vezet be a romantika cselszövéseinek világába, Zsolnay László pedig Ecset és szerelem kapcsolatáról tart művészettörténeti előadást. A képzőművészet mellett zene is szerepel a programban: a MÁV-gépészet Járműjavító Kórusának koncertjén természetesen szerelmes dalok hangzanak fel, éjféltől hajnali kettőig pedig Cuháré-táncház ad helyet a szórakozásnak a díszudvarban. A Tabáni Tájházban eközben sötétedéstől napkeltéig tartó gyertyamártással és népdalénekléssel készülnek, valamint aki az összes helyszínen járt, nagy eséllyel hibátlanul töltheti ki a Szent Iván-éji totót, amelyet a múzeum Verseghy Könyvtárral és a Levéltárral közösen állít össze.

muzeumudvarszolnok
(Forrás:szolnokinaplo.hu)

A múzeum kiállítóterében, a Szolnoki Galériában nem szerelem, hanem Egyéjszakás kaland várja a látogatókat, hiszen a különleges tárlat csupán június 22-én négy órától este tíz óráig látogatható. ?Se előtte, se utána nem láthatja senki a kiállítást, hiszen olyan képekből áll össze, amelyeket a látogatók maguk hoztak be: vagy a saját alkotásaik, vagy kedves képeik jelennek meg a válogatásban? ? mondta el Vincze Rita, a Szolnoki Galéria vezetője. Nem csupán a tárlat, a megnyitó is különleges lesz: ugyanis három különböző személy vezeti fel a tárlatot, akiknek kilétét egyelőre titok övezi. ?Ők közvetlenül a megnyitó előtt sétálhatnak végig a kiállításon, majd egy tízperces beszédben kell azt a lehető legjobban bemutatniuk, hiszen a közönség győztes választ közülük? ? mesélt a rendhagyó ötletről Vincze Rita. A Múzeumok Éjszakáján emellett az Art nem árt című projekt vetített képes bemutatójával, valamint a ?Szolnok ispán ladikja? című projekthez kapcsolódó kiállítás megnyitójával is várják a közönséget, aki a Bartók Béla alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak koncertjét is élvezheti. ?Az este folyamán a csipke is bemutatkozik, a helyi csipke motívumvilágáról hallhatnak előadást a látogatók, sőt a közönség gyakorlatban is betekinthet a csipkekészítés rejtelmeibe?- tudtuk meg a Galéria vezetőjétől.

Az intézmény egyébként a különleges éjszakai program mellett időszakos kiállításokkal is várja a látogatókat, a közlejövőben például a Varsói Állami Régészeti Múzeum huszita harcosokról szóló tárlata látogat el hozzájuk. ?Egy-egy időszakos kiállítás általában két-három hónapig látogatható. Ezek országjáró vendégkiállítások mellett természetesen saját szervezésű tárlatok: tavaly például a 90 éves Simon Ferenc szobrász életműkiállítása kapott helyet, illetve a 110 éves Művésztelepet évfordulójáról is megemlékeztünk egy tárlat keretében? ? mondta el Vincze Rita.