December 16-án hetvenéves Szikora Róbert Máté Péter-díjas előadóművész, énekes, dobos, zeneszerző, a Hungária és az R-GO együttes tagja. Előbbi 2024. június 1-jén egy nagykoncert erejéig újra összeáll a Puskás Arénában, ahol Szikora is színpadra lép.

Szikora Jenő táncdalénekes és Tarnai Franciska gyermekeként született Budapesten; keresztapja jazzgitáros volt. Kiskorától fogva zenélt, gitározni és zongorázni is megtanult, de fő hangszere végül a dob lett. Szülei hétéves korában elváltak, őt édesanyja nevelte fel Rákospalotán.

Már gimnáziumi évei alatt megalapította első zenekarát. Tizenöt évesen lett a One World együttes dobosa, a zenekarral több amatőr tehetségkutató versenyt is nyertek. 1969-ben a Ferm zenekarhoz csatlakozott, ahol olyanokkal zenélt együtt, mint Környei Attila basszusgitáros, akivel később több zenekarban is játszott; a Korál és a V’Moto-Rock zenekarból ismert Menyhárt János; illetve Gerdesits Ferenc, aki 1981-től a Magyar Állami Operaház magánénekese volt. Bár a zenekar nagy népszerűségre tett szert és szinte mindennap koncertezett, lemezszerződésig nem sikerült eljutniuk.

1974 elejétől tíz éven át a Hungária együttes dobosa volt; a zenekar ez idő tájt változtatta meg zenei stílusát, a korábbi rockos, beates hangzás helyett dallamosabb, a Beatles-inspirálta stílussal kísérleteztek. Ezzel külföldön jóval népszerűbbek lettek, többször sikerült a szocialista országokban turnézniuk, a hazai közönségnek azonban nem igazán tetszett a váltás. Felvettek egy albumnyi anyagot is, de hiába, az lemezen nem jelenhetett meg.

A Hungáriában 1980-ban részben kicserélődtek a tagok, énekesnőként csatlakozott Dolly, illetve a szaxofonos Fekete Gyula, zenei stílusuk pedig ismét megváltozott: az ötvenes évek rock and rollját kezdték el játszani, amely annak idején egyáltalán nem jutott el Magyarországra. Színpadi megjelenésük jóval teátrálisabb lett: színes zakóban, napszemüvegben, hátra nyalt pomádés hajjal álltak a színpadra. A műsort külföldi vendéglátózásra szánták, de előtte még felléptek a fővárosi E-klubban, ahol nem várt siker fogadta őket, sőt szinte azonnal lemezszerződést kaptak.

A Rock and Roll Party című album a megjelenést követő első hónapban már 40 ezer példányban kelt el, később további félmillió fogyott belőle, s máig az egyik legkelendőbb magyar lemeznek számít. A Hungária valóságos őrületet indított el. 1981-ben a Limbó hintóval megnyerték a Tánc- és Popdalfesztivál nagydíját. Következő nagylemezük, a Hotel Menthol is sikert jelentett; 1982 márciusában a Népstadionban adott koncertjüket 150 ezren nézték és hallgatták.

Szikora az év végén kilépett a Hungáriából, ugyanis álnéven írt egy diszkóalbumot Szűcs Judithnak, ami személyes konfliktusokat okozott a zenekarban. A Hungária klasszikus felállása 1995-ben újra összeállt, a Népstadionban százezres tömeg előtt lépett fel, és egy új lemezt is készített.

Szikora kilépése után régi zenésztársával, Környei Attilával új zenekart alapított R-GO néven (az ergo latinul azt jelenti: tehát, de ezzel az írásmóddal az angol Robi Go, azaz Gyerünk Robi rövidítése), a formációban az énekesi feladatokat vállalta. Bár a kezdeti elképzelés az volt, hogy punkzenét játszanak, végül egy teljesen másfajta stílusban kezdtek el zenélni, melyet csikidamnak neveztek el. Az R-GO zenéje szokatlan ritmusképletre épült, latinos hatások is felfedezhetők voltak benne, a zenészek katonai ruhákban, jelvényeket viselve léptek fel koncertjeiken. Elsőként az Ergo: létezem és a Megy a lány az utcán című dalokat vették fel. Később, a Bombázó felvételekor csatlakozott az együtteshez „gidaként” két háttérénekes-táncoslány.

Az R-GO-nak 1987-ig négy toplistavezető albuma jelent meg, ekkor azonban Szikora kivételével minden tag kilépett a zenekarból. Az új felállás a korábbiakhoz képest kevésbé volt sikeres, az együttes végül 1994-ben oszlott fel. Szikora ezt követően szólókarrierbe kezdett, majd 2000-ben új felállással reaktiválta az R-GO-t; a zenekar a mai napig aktív.

Saját zenekarai mellett írt tv-filmekhez zenét (többek között az Angyalbőrben című sorozathoz), szerzett két musicalt is (Katonadolog, Macskafogó), 2013-ban és 2014-ben az egyik kereskedelmi televízió tehetségkutató vetélkedőjének mentora volt. 2015-ben újabb szólólemezt adott ki, később egy angol nyelvű válogatásalbuma is megjelent. Tavaly musicalt írt Árpád-házi Szent Erzsébetről Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel. Nevéhez 12 arany-, 10 platina- és egy gyémántlemez fűződik.

Számos elismerésben részesült: 1983-ban elnyerte az amerikai newollahi fesztivál nagydíját, 1986-ban a Magyar Televízió nívódíját, 1987-ben máltai közönségdíjat kapott, 1990-ben a Kelet-Európa legjobb zenésze díjat Hollywoodban. 1996-ban Huszka Jenő-díjjal ismerték el alkotói tevékenységét. 2019-ben Budapestért díjat, idén Máté Péter-díjat kapott. A Hungária 2024. június 1-jén egy nagykoncert erejéig újra összeáll a Puskás Arénában, az együttesben színpadra lép Szikora Róbert is.

A képen Szikora Róbert Csepelen 2023. július 18-án. Fotó: MTI / Lakatos Péter