A Kieselbach Galéria késő tavaszi aukciója előtt rendezendő nagyszabású kiállításon a XIX. századi magyar törekvéseket több múzeumi rangú mű is reprezentálja.

A tájképfestészet tárlaton szereplő klasszikusai között Telepy Károly, Keleti Gusztáv és Mednyánszky László alkotásai is szerepelnek.

A figurális képek közül Munkácsy Mihály alaktanulmánya emelkedik ki, amely a Magyar Nemzeti Galériában megtalálható Tépéscsinálók című festményhez készült. Ez a tanulmány egykor Majovszky Pál – többek között Cézanne, Gauguin, Van Gogh és Renoir műveit is felvonultató – kollekcióját gazdagította.

A modern magyar festészet nagy generációjából Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos egy-egy olajképpel és pasztellel, Vaszary János egy reprezentatív életképével került a kiállítás válogatásába. Koszta József művészetét egy alföldi táj, valamint az életmű egyik legjelentősebb darabja, a magyar impresszionista festészet egyik remekműve reprezentálja.

Látható lesz Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező, színházigazgató kollekciójából Ámos Imre Az élet vize című kompozíciója és Vajda Lajos egyik kiemelkedő műve is, amely egykor Rácz István gyűjtő otthonát díszítette.

A magyar szecessziót gróf Batthyány Gyula – a Gyagilev-féle orosz balettől ihletett – Háremben című képe reprezentálja.

Batthyány Gyula: Háremben (1910 körül)

Az art decót egyebek mellett Sassy Attila aktja, Góth Imre Fiatal lány mandarinnal című képe, valamint Scheiber Hugó és Kádár Béla kompozíciói képviselik.

A magyar avantgárd, a Nyolcak és az aktivisták csoportjából egyebek mellett Czigány Dezső, Tihanyi Lajos, Mattis-Teutsch János és Bohacsek Ede művei lesznek láthatók. Bohacsek Ede Szent Anna című kompozíciója 1917-ben szerepelt a legendás Ma folyóirat Kassák Lajos által szervezett kiállításán.

Bohacsek Ede: Szent Anna

Freytág Zoltán korai Olasz kikötőjét és Szentendrei részletét, Barcsay Jenő Párizsi látképét, Klie Zoltán Kozmikus táját és Czimra Gyula letisztult szobabelsőjét is bemutatják a kiállításon. Vörös Géza Anyai szeretet című alkotása pedig a Kabos Gyula főszereplésével forgatott Úrilány szobát keres című filmben is feltűnik.

A kiállítás egyik figyelemre méltó műtárgya a Jaschik Álmos egyedi grafikáival díszített Trianon-album, amelyet a magyar országgyűlés ajándékaként küldtek el Lord Rothermere-nek 1929 decemberében. A magyarul és angolul is olvasható, díszes kalligrafikus szövegen kívül az albumban feltűnnek a magyar történelem nagy királyai, hadvezérei, politikusai, tudósai és művészei, valamint az elszakított területeket jelképező híres épületek.

A magyar női alkotókat egyebek mellett Anna Margit, Barta Mária, Ország Lili, Sylvester Katalin (Csernus Tibor felesége), Maurer Dóra, Keserü Ilona és Keresztes Zsófia képviseli a tárlaton. Keresztes Zsófia a már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő fiatal képviselője, akinek mozaikokkal borított amorf szobrai a jövő évi velencei biennále magyar pavilonjának főszereplői lesznek, valamint a fiatal művészt a világhírű Thames and Hudson 100 Sculptors of Tomorrow című kötete beválasztotta a világ száz legígéretesebb szobrászának elitcsapatába.

A textilművészek közül Kuchta Klára, Szilvitzky Margit és Hübner Aranka alkotásai adnak ízelítőt a műfajok határát elmosó, a sík- és térművészet, a festészet és az iparművészet eszközeit egyaránt felhasználó műfaj kortárs törekvéseiről.

A kiállítás anyagában az 1945 utáni absztrakt irányzatok képviselői: Frey Krisztián, Bak Imre és Illés Árpád is megjelennek. Múzeumi rangú főművekkel lesz jelen a válogatásban a pop art felől érkező Korga György, valamint Bernáthy Sándor és Földi Péter. Pauer Gyulától a Bíró Ica modellt ábrázoló 1987-es, életnagyságú szobra, valamint a szintén intenzív testiséget sugárzó Íves formák című plasztikája lesz látható.

A kiállításhoz 480 oldalas katalógus is készült, amely gazdag reprodukciós anyaggal és művészettörténészek által írt tanulmányokkal segíti a bemutatott művek megismerését.

A kiállítás minden darabja megvásárolható.

Forrás: Kieselbach Galéria