fbpx

Színes, gazdag évadra készül a debreceni Kodály Filharmónia

Sűrű, izgalmas évek elé néz a debreceni Kodály Filharmónia: idén jubileumot ünnepel a Kodály Kórus, két év múlva pedig százéves lesz a zenekar.

A Kodály Filharmónia és a Filharmónia Magyarország évek óta szoros partnerségben működik, ennek újabb eredménye az újonnan induló Filharmónia Összhang bérlet, amely Debrecen gazdag kulturális életét neves magyarországi komolyzenei együttesek és szólisták vendégfellépésével színesíti tovább. A bérletbe került négy vendéghangverseny is gazdagítja a Kodály Filharmónia évadát.

A Filharmónia Összhang bérletet november 2-án a régizene hazai együttesei, a Capella Savaria és a Purcell Kórus hangversenye nyitja meg Vashegyi György vezényletével. Műsoron lesz Händel, a barokk korszak kedvelt zeneszerzőjének műve, a Theodora, a címszerepben Baráth Emőke énekművész lesz hallható. Az évad második koncertjén, december 21-én a Németh Pál fuvolaművész-karmester által alapított Savaria Barokk Zenekart köszöntheti a közönség a Kölcsey Központ pódiumán.

A Filharmónia Összhang bérlet újévi, első hangversenyére február 14-én kerül sor, ahol Magyarország egyik vezető nagyzenekara, a történelmi múlttal és fiatal zenészek dinamizmusával rendelkező Concerto Budapest műsorát élvezhetik. Végül a 2021/22-es évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje zárja, amelyen Prokofjev- és Rimszkij-Korszakov darabokat hallhat a közönség. A nagy múltú, nemzetközi szinten is ismert együttes mellett Arabella Steinbacher német hegedűművész lép a pódiumra, az est karmestere az orosz származású Dmitry Liss lesz.

2021-ben hivatásos fennállása 50. évfordulóját ünnepli a Kodály Kórus. Novemberben a Fény-képek különleges akusztikai és vizuális élményt ígér. Februárban, a farsangi időszakban az Amerikából jöttem koncert dallamanyaga sokak számára ismerős lehet, hiszen napjaink zenei köznyelvéből, az amerikai zenéből, azaz a filmek, reklámok zenéjéből is merít. Márciusban A hit ereje egy komoly nagyböjti műsor Arany János karnagy narrátori közreműködésével. Májusban Bob Chilcott, a King’s singers egykori énekese, karnagy, komponista érkezik Debrecenbe, a Kodály Kórust vezényelve vezeti be a közönséget az angol hagyományokon alapuló kóruszenébe. Erdei Péter, a Debrecenben is jól ismert karnagylegenda vezényli az évad utolsó műsorát, amelyen egy ritkán előadott Kodály-mű, a Zrínyi szózata is felhangzik.

Augusztus 24-én a Budapesti Fesztiválzenekar érkezik a városba, és Fischer Iván vezényletével adnak koncertet.

Nyitókép forrása: kodalyfilharmonia.hu

A rovat további cikkei