Beaumarchais: Figaro házassága

Színpad

A Vidám Színpad Révay utcai homlokzata megújult. Újra a múlt századelő szecessziós hangulatát tükrözi, harmóniában a mai kor modern hatásaival. Az új homlokzat mögött, újul a társulat is.
A Figaro házassága főbb szerepeiben: Borbás Gabi, Létay Dóra, Varga Zoltán, Gidró Kati, Schlanger András, Simon Kornél, Verebély Iván, Kárász Zénó látható. A darabot nyáron - Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában, a szabadtéri színpadon -, már nagy sikerrel bemutatták.
 
Pierre Augustin Caron de Beaumarchais (1732-1799)

Ezt a különös nevet, Beaumarchais, ami francia nyelven "szép üzlet"-et vagy még inkább "jó üzlet"-et jelent, XV. Lajos király adta nemesi névként Pierre Augustin Caronnak, amikor a sikeres üzletembert lovagi rangra emelte.
Beaumarchais már ezen a néven kezdett színdarabokat is írni, hogy azután, már híres íróként hajóskereskedő, fegyvercsempész, egy időre pedig, még kém is legyen.

 

Első vígjátéka, A Sevillai borbély (1755.) után kilenc évvel írta a Figaro házasságát (1784.), amelyben folytatta az első darab hőseinek történetét. Almaviva gróf és felesége, az egykori polgárlány, Rosina, és természetesen a furfangos és szabad szájú Figaro kalandjai, magánéletük viharai közepette ábrázolták a kort, amely közvetlenül megelőzte a francia forradalom kitörését.

Az "A sevillai borbély" Rossini, A Figaro házassága pedig, Wolfgang Amadeus Mozart halhatatlan zenéje révén is újra és újra sikert arat.

 
A szereposztás:

Almaviva gróf - Varga Zoltán
Grófnő, a felesége - Létay Dóra
Figaro - Magyar Attila
Suzanne - Gidró Kati
Marcellina - Borbás Gabi
Antonio - Kárász Zénó
Chérubin - Simon Kornél
Bartolo - Schlanger András
Bazilio - Szakács Tibor
Don Gusmi de Gusman - Verebély Iván
Du Marek - Urmai Gábor
Fanchette - Drajkó Juli
Pedrillo - Vankó Dániel

Fotó: Bálint F Gyula

További képek: ppphoto.terasz.hu