Búcsú Kaszás Attila színművésztől

Színpad

(MTI) - A Jászai Mari-díjas művész 47 éves korában, március 23-án hunyt el.

kaszasbucsud_noe20070418017.jpg
Várszegi Asztrik
Kaszás Attila hamvait Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát áldotta meg. A ravatalnál több százan helyeztek el egy-egy szál virágot.
    A hamvasztás utáni búcsúztatáson Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Lukács Sándor, a Vígszínház művésze, Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója, valamint Rudolf Péter és Szarvas József mondott beszédet.
    A 47 éves korában, március 23-án elhunyt művészt a Nemzeti Színház és a Vígszínház saját halottjának tekinti. Kaszás Attila ravatalánál sok százan helyeztek el egy-egy szál virágot.
    Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója a felvidéki magyarság nevében búcsúzott a szlovákiai Vágsellyén született művésztől. Kiemelte, hogy Kaszás Attila mindig büszkén vállalta a "határon túliságot".
    Szólt azokról a komáromi előadásokról is, amelyekben a színész játszott. "Komárom, az Aranyember városa gyászol, Tímár Mihály itthagyott bennünket" - mondta.

kaszasbucsud_noe20070418005.jpg
Halász Judit
    "Amilyen fukar és kegyetlen volt hozzád a sors éveid számát illetően, olyan kegyes és bőkezű az eljátszott szerepek tekintetében" - emlékezett Lukács Sándor, a Vígszínház művésze Kaszás Attilára, aki 16 évig játszott a teátrumban.
    Jordán Tamás, a Nemzeti Színház főigazgatója felidézte a színész halálát követő napokat. Mint mondta, megrendült kollégák érkeztek a teátrumba, "gyönyörű harmónia költözött a klubba, (...) a hiányod volt a kötőanyag".
    Felidézte a színész emlékére rendezett virrasztást is, amelyen mintegy négyezren vettek részt. Záró gondolatsorában úgy fogalmazott: "addig élsz, ameddig szeretünk téged, és mi addig élünk, ameddig szeretjük egymást".

kaszasbucsud_noe20070418008.jpg
Fehér Anna
    Szarvas József színész barátjára emlékezve felidézte hétköznapjaikat, a közösen elköltött vacsorákat.
    Rudolf Péter úgy jellemezte elhunyt kollégáját: "a színész, aki csak tehetségével követelt magának szerepet".
    "Kivárt a sors, amíg megszületik a fiad, lesz, aki tovább szeresse, akit szerettél, és tovább gondolja, amit gondoltál" - mondta.
    A Duna melletti parkban Rudolf Péter úgy fogalmazott: "elillansz közülünk, drága barátom, víz hátán a széllel, szabadon".

kaszasbucsud_noe20070418007.jpg
Stohl András, Margitai Ági
    Nem sokkal a búcsúztatás után Kaszás Attila hamvait szűk családi körben egy hajóról a Dunába szórták - közölte Horvátth Orsolya, a Nemzeti Színház sajtóreferense az MTI-vel.
    Kaszás Attila 1960-ban született a szlovákiai Vágsellyén. A Színház és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban végzett, Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, utána négy évig szabadúszóként tevékenykedett. 2003-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz.

kaszasbucsud_noe20070418020.jpg
MTI Fotó: Bruzák Noémi