Előzetes a 5. Kortárs Drámafesztiválról

Színpad

Szinte teljes mértékben kialakult az 5. Kortárs Drámafesztivál magyar előadások programja. Bővült a külfüldi előadások köre, hiszen sikerült a fesztiválra meghívni a Gyurma című előadást Vaszilij Szigarjev világhírű darabját, a moszkvai Kazanztev Központ bemutatóját, Kirill Szerebrennyikov rendezésében. A drámafesztivál külön programsorozat keretében Oroszországot látja vendégül, megelőlegezve a 2005. második felére meghirdetett Orosz Kulturális Évadot. Az előadásokon kívül számos különleges szakmai programot kínál még a fesztivál. Természetesen folytatódik a felolvasószínházi sorozat, a fesztivál ideje alatt két napos nemzetközi konferenciát is szervezünk. A grazi egyetemen működő uniT egyesülettel izgalmas, közös programra készülünk: szeretnénk bemutatni azt a drámaírói kurzust, amit nagy sikerrel, ismert szerzők közreműködésével indítottak el.

Visitors Programme

Az 5. Kortárs Drámafesztivál legnagyobb újdonsága a Visitors' Programme. A program elindításakor mintegy 300 külföldi színházi szakembert kerestünk meg, és rendkívül sok pozitív választ érkezett. 43 vendéget fogadhatunk majd áprilisban, akik mind azért érkeznek Budapestre, hogy a kortárs magyar drámaírással és a kortárs magyar színházzal megismerkedjenek. Európa és a világ különböző részeiről érkező, neves színházi szakemberekről van szó: kritikusok, rendezők, fesztiváligazgatók, kutatók, akik részt vesznek a fesztivál számukra összeállított speciális programjában.
A vendégek megismerkedhetnek az ország kortárs kultúrájának különböző képviselőivel is (zene, film, képzőművészet), találkoznak majd magyar színházi szakemberekkel, de természetesen, elsősorban a fesztivál programjában szereplő magyar előadásokat nézik. Különleges lehetőség ez számukra, hogy egy hét alatt képet kaphatnak a magyar színházi kortárs törekvéseiről, és fordítva, a magyar szakma számára is vissza nem térő alkalom arra, hogy bővítse nemzetközi kapcsolatait. Ugyanakkor bízunk benne, hogy kezdeményezés közvetlen hatással lesz a tervezett, Magyarország kulturális arculatát bemutató nagyrendezvények (Heidelbergi Stückemarkt, Németországi Magyar Kulturális évad 2006) színházi programjának kialakítására.

Vendége lesz a fesztiválnak a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szövetségének képviseletében Ian Herbert: Kezdeményezésére a fesztivál végén közös beszélgetést szervezünk magyar és külföldi kritikusok részvételével a látott magyar előadásokról. Az est házigazdája a magyar dráma egyik legavatottabb szakértője, Radnóti Zsuzsa dramaturg lesz aki rövid bemutató előadást a kortárs magyar dráma jelenéről is.

Magyar program

A kritikusokból álló zsűri (Koltai Tamás, Szűcs Katalin Ágnes, Sándor L. István) javaslatai alapján a következőképpen alakul a fesztivál magyar végleges magyar programja:

Április 21. 18:00 Paraszopera (Pintér Béla Társulat) Szkéné Színház angol felirattal
Április 22. 19:00 Kárpáti Péter: A negyedik kapu (Tatabányai Jászai Mari Színház) Merlin Színház angol szinkrontolmácsolással
Április 23. 19.00 Juhász Ferenc: A szarvassá változott fiú (Beregszászi Illyés Gyula Színház) Bárka Színház
Április 24. 15:00 Mohácsi János-Mohácsi István: Csak egy szög (Kaposvári Csiky Gergely Színház) az előadást Kaposváron tartják, angol szinkrontolmácsolással
Április 25. Spiró György: Koccnás Katona József Színház angol szinkrontolmácsolással
Április 26. 20:00 FEKETEország (Krétakör Színház) Millenáris Központ angol felirattal

A válogatás tükrözi a magyar színházban is évek óta tartó folyamatot: a hagyományos színdarabok mellett egyre fontosabbak lettek az ún. színházi forgatókönyvek, az egy-egy társulatra/előadásra születő szövegek. Ilyen előadás a 2004. novemberében Berlinben is bemutatott Csak egy szög, melynek a vendégjáték alkalmából elkészült a német fordítása is. Az előadás a 2004-es Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a Legjobb társulat díját. Külön érdekesség, hogy a 2003/2004-es évad legjobb drámájának szavazták meg a magyar színikritikusok a Koccanást és a Csak egy szöget megosztva.

A fesztivál programjában együtt szerepelnek a hagyományosabb színdarabok a színházi forgatókönyvekkel így a külföldi vendégek a kortárs magyar drámaírást és a legfontosabb kortárs magyar színházi műhelyeket egyszerre ismerhetik meg. Külön öröm, hogy a beregszászi színház különlegesen szép, költői előadása a programban, hiszen Vidnyánszky Attila rendezése a verses szöveg teatralizálásának új útját mutatja meg, illetve a közösségi színház-csinálás fontos példája. Ahogyan a Krétakör Színház vagy a Pintér Béla Társulat erénye is a műhely-munka. A kaposvári színház előadása azért is egyedülálló, mert egy újításokra berendezkedett kis műhelyben helyett egy kötött bérlet-rendszerben működő vidéki színházban születhetett meg.

A hivatalos magyar program a zsűri ajánlásával kiegészül a Ledarálnak, eltűntem című előadásssal a Katona József Színház Kamrájában rendező Bodó Viktor. Továbbá szerepel a fesztivál ajánló programjában a Bárka Színház kortárs sorozata is, melynek keretében Weöres Sándor Theomachia című művét és Jean Genet Négerek című darabját is láthatják Balázs Zoltán rendezésében.

3. Külföldi előadások

Orosz Napok keretében a fesztiválon vendégszerepel majd a Vaszilj Szigarjev világhírű darabjából készült Gyurma című előadás, melyet szakmai és közönségtalálkozóval szeretnénk egybekötni. Megismerkedhetnek a híres színházi központ alapítójával-vezetőjével, Alekszej Kazantzevvel, valamint az előadás rendezőjével, Kirill Szerebrennyikovval is.

Az orosz program keretében egy különleges friss magyar-orosz koprodukciót is szerepel. Szolnokon az orosz Presznyakov-fivérek Terrorizmus című darabját mutatják be a szerzők rendezésében március 19-én. A bemutató érdekessége, hogy a szerző-rendező páros eddig Oroszországon kívül nem vállalt rendezést. A Terrorizmus az egyik legsikeresebb, legtöbbet játszott darabjuk a szolnoki bemutató után a Kortárs Drámafesztivál közönsége április 26-án láthatja az előadást a Merlin Színházban.

Alvis Hermanis lett rendező Long life (Hosszú élet) című előadását, kétszer is láthatnak majd a Trafóban. Nem klasszikus színdarabot játszanak itt a színészek, sőt szöveg sem igen van az előadásban: sokkal fontosabbak a gesztusok, a játék, a díszletek. A Rigai Új Színház fiatal színészei bérházban élő idős emberek egy napját mutatják be hiperrealista módon. A színház európai hírű alkotó közösség, melyet 1997 óta vezet Alvis Hermanis, aki legutóbb A revizor című előadásával ért el nemzetközi sikereket.

Meghívást kapott a fesztiválra Belgrádból Milena Markovic új darabja, a Sínek (Šine) Slobodan Unkovski rendezésében, a Jugoslovensko Dramsko Pozoriste színészeinek fergeteges előadásában. Itt is fiatal művészek keltik életre a figurákat: a téma a felnőtté válás a háborúk sújtotta Jugoszláviában. A mozaikszerűen építkező darabot zenés betétek szakítják meg: a színészek népszerű slágerekkel idézik meg a jugoszláv hétköznapokat.

A külföldi előadások részletes programja:

Április 25. 20:00 Milena Markovic: Sínek (Belgrád, JugoslovenskoDramsko Pozoriste) Új Színház magyar szinkrontolmáccsal

Április 25-26. 19:00 Vaszilij Szigarjev: Gyurma - magyar szinkrontolmáccsal

Április 26. 21:00 Oleg és Vlagyimir Presznyakov: Terrorizmus (a Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka) Merlin Színház

Április 27-28. 20:00 Alvis Hermanis: A hosszú élet (Rigai Új Színház) Trafó
Tervek szerin programba kerülhet még a hamburgi Thalia Theaterben tartott ősbemutató, Lukas Barfuss fiatal svájci szerző Der Bus (A busz) című előadása.
A jubileumi fesztivál díszvendége Oroszország lesz. A fesztivál orosz vendégelőadása Vaszilij Szigarjev Gyurma című darabja, melyet a Bárka Színházban láthatnak április 25-26-án. Az előadást követően lehetőség nyílik az alkotókkal való találkozásra is, hiszen jelen lesz az előadás rendezője és a Kazantzev Központ alapítója is.

A programban orosz darabok magyar nyelvű felolvasása szerepel, a szakmai találkozóra április 26-án 16 órakor kerül sor a Bárka Színházban orosz és magyar színházi szakemberek részvételével.
A meghívott vendégek:
Tamara Arapova (Golden Mask/Arany Maszk Fesztivál nemzetközi programjainak igazgatója)
Marina Davidova (NET/Kortárs Színházi Fesztivál, Moszkva, Izvesztija vezető színikritikusa)
Maria Kublanova (Novaja Drama Fesztivál nemzetközi programjának koordinátora)
Alekszej Kazantzev (Kazantzev Centrum alapítója, vezetője)
Kirill Szerebrennyikov (színház- és filmrendező)
Budapesten tartózkodó drámaírók
Valerij Platonov főigazgató, Orosz Kult. Központ Budapest
Tompa Andrea (OSZMI, orosz referens)
Radnai Annamária (dramaturg, műfordító)
Morcsányi Géza (Orosz Évad színházi kurátora, dramaturg, műfordító)
Bárka képviselői (COMET alapítói)
Zavarka, fordítói csoport
magyar drámaírók, NKÖM, Hungarofest Kht., OSZMI, Drámafesztivál képviselői

Osztrák-magyar drámaprogram

A Kortárs Drámafesztiválon bemutatkozik a grazi egyetemen működő uniT egyesület, melynek Dramatikus Írás elnevezésű kurzusán fiatal drámaírókat képeznek. Tanáraik fiatal, de már ismert írók: t.k. Roland Schimmelpfennig, Sybille Berg és Marius von Mayenburg, akiknek a neve már Magyarországon is ismert. A tervek szerint a kurzusra készült vagy készülő művekből részleteket láthatnánk egy magyar és osztrák színészekből álló csapat előadásában. A bemutató különlegessége lesz, hogy a Merlin különböző termeiben ugyanazok a szövegek elhangzanak majd magyarul és osztrákul is. A bemutatók után pedig a szerzők részvételével vita kezdődik a látottakról. Az izgalmas esemény a Merlin Színházban zajlik majd április 28-án.