Az Európai Színházi Konvenció Miskolcon ülésezik

Színpad

A Miskolci Nemzeti Színház a legnagyobb európai színházi hálózat, az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, ETC) tagjaként részt vesz egy 8 országot érintő művészeti nevelőprogramban, a Young Europe 2 projektjében. Ez a projekt az ifjúsági színházra, a színházi nevelésre és a soknyelvűségre összpontosít, célja új, többnyelvű, fiataloknak szóló színművek létrehozása közösen a fiatalokkal. A miskolci színház együttműködő partnere a nicosiai Cyprus Theatre Organisation.

 
A projekt középtávú értékeléseként a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik meg a Young Europe 2 konferenciáját május 22. és 24. között, ahol a miskolci és a nicosiai színházon kívül jelen lesznek a berlini Theater an der Parkaue, a Helsinki City Theatre, az oslói Det Norske Teatret, a Szlovák Nemzeti Színház, a strasbourgi Théatre Jeune Public, valamint a Badisches Staatstheater képviselői is. A konferencián bemutatkozik a projektben résztvevő magyar fiatalok egy csoportja (május 23. 17 óra 15-től). A konferencia nyelve angol.
 
A Miskolci Nemzeti Színház 2010 májusában ? akkor egyedüli magyar színházként ? nyert felvételt az ETC Nemzetközi Színházi Szervezetébe. A szervezet működési rendje szerint évenként két közgyűlést tart különböző tagszínházak városaiban. Az ETC vezetősége a teátrum belépése után elfogadta a Miskolci Nemzeti Színháznak egy közgyűlés megszervezésére való jelentkezét, így május 24. és 27. között Miskolc lesz a helyszíne a soros eseménynek, melynek címe A mai európai színház és a nemzeti mítoszok. A közgyűlésen beszédet mond Spiró György drámaíró, valamint többek mellett jelen lesz Schilling Árpád rendező is. A közgyűlés nyelve angol és francia.