Évadnyitó színházi forgatag Zalaegerszegen

Színpad


FIMA_Zalaegerszegi_HevesiSandorSzinhaz_20080502_2.jpg
Hevesi Sándor Színház

(MTI) - Ki kell nyitni a kapukat, minél szélesebb közönséget kell bevonni a színházba, mert a "szerethető, nyitott" színház úgy valósulhat meg, ha személyesen is találkozhatnak a művészekkel - mondta Besenczi Árpád, a színház nemrég kinevezett új igazgatója. Mint kiemelte, az új évad új előadásokkal, új rendezőkkel kezdődik.

 
A "kulisszajárás" - a zalaegerszegi színházi épület eddig rejtett zugainak felkeresése, betekintés a színházi próbákra - Besenczi Árpád, Kovács Olga és Sztarenki Pál vezetésével már a péntek délelőtti órákban elkezdődik. A nézők felpróbálhatják a jelmezeket, és ha tetszik a látvány, akár le is fotózkodhatnak a színház előcsarnokában. A színészek dedikálnak, körbevezetik a látogatókat az épületben, és még főznek is; Balogh Tamás aszalt gyümölcsökkel ízesített ételkülönlegességet készít, Ecsedi Erzsébet csülkös bablevessel, Kiss Ernő chilis babbal kínálja a nagyérdeműt, a direktor olaszos módra alkot tésztasalátát, de lesz prósza is a kínálatban, a fiatal stúdiósok pedig süteménnyel kísérleteznek.
 
A színház gazdasági szakemberei - Szabó József gazdasági igazgató és Venczel Sándor tanácsadó - a gasztronómiai tippek helyett inkább a gazdasági tanácsadást vállalták, és szívesen válaszolnak a színház működésével kapcsolatos kérdésekre is - fűzte hozzá Besenczi Árpád.
 
A színházi forgatag megnyitója pénteken délután a színház előtti téren lesz, ekkor sorsolják ki az "Ádámokat és Évákat". A Madách művéből, Az ember tragédiájából véletlenszerűen kihúzott szineket februárban közös előadáson mutatják majd be a diákok. A látogatók a színészi képességeiket a "Beugrás" interaktív játékban Sztarenki Pál moderálásával már pénteken is kipróbálhatják.
 
A társulat bemutat egy zenés gyermekműsort is Dorci és a Fülesek címmel. A nézők könnyű, zenés ismerkedés keretében is találkozhatnak a művészekkel. A színházi forgatagot könnyűzenei koncertek és a színházhoz kapcsolódó "házibuli jellegű, utcabálszerű" programok zárják, ami tovább segítheti a közönség és a színház egymásra találását - magyarázta Besenczi Árpád.