Évadot zárt a Vígszínház

Színpad

A most záruló évadban három játszóhelyükön ? a Vígszínházban, a Pesti Színházban és a Házi Színpadon ? összesen 587 előadásra 336.869-en váltottak jegyet. A legnépszerűbb előadás a Vígszínházban a Makrancos Kata, a Pesti Színházban pedig a Punk Rock. A leglátogatottabb hétvége a színházban március első hétvégéje volt, amikor összesen 11 előadást tartottak, ebből hatot vasárnap. A három napon összesen 7112 néző fordult meg a színházban.
    

Az évadban legtöbbször, 204 alkalommal Molnár Áron lépett színpadra, míg Borbiczki Ferenc 185, Mészáros Máté 179, Fesztbaum Béla 176, Bata Éva pedig 169 alkalommal játszott.
    

bataeva_dkoko20120612013.jpg
Bata Éva
 
Az évadzáró társulati ülésen több elismerést is átadtak. A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat ? amelyet a Vígszínház egykori igazgatója, Roboz Imre emlékére alapított leánya, és amelyet az a művész nyer el, aki a színházi teljesítményén túl egyéb, társadalmi szerepvállalásaival is erősíti a Vígszínház jó hírét ? Fesztbaum Béla kapta.
    
Az Ajtay Andor-emlékdíjat ? amelyet a társulat titkos szavazatai alapján minden évben az a két színész kap, aki az évadban a legjobb alakítást nyújtotta ? Bata Éva és Hegedűs D. Géza vehette át. A Vígszínház egykori direktora emlékére alapított Harsányi Zsolt-emlékdíjat Kern Andrásnak ítélték oda. A kétévente átadott Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt Telekes Péter nyerte el. A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított A kis csillag is csillag-díjat pedig Majsai-Nyilas Tünde vehette át.
    

fesztbaumbela_dkoko20120612012.jpg
Fesztbaum Béla
 
A 2012?13-as szezonban a nagyszínpadon az első bemutató ? október 13-án ? Bertolt Brecht Jóembert keresünk című darabja lesz, amelyet Térey János új fordításában Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója rendez. 
    
A második bemutató a nagyszínpadon novemberben egy új magyar darab lesz: A zöld kilences című "pesti cécó" szerzője Hamvai Kornél, dalszövegírója Varró Dániel, zeneszerzője Darvas Benedek, rendezője Ascher Tamás
    
A harmadik premier a Vígben szintén kortárs szerző darabja: az Európában is először látható drámát, Hanoch Levin Átutazók című darabját Eszenyi Enikő állítja színpadra, az előadást 2013 márciusában láthatja a közönség.
    

lazaregon_dkoko20120612006.jpg
Lázár Egon
 
A Pesti Színházban kortárs magyar mű, Spiró György új, Príma környék című darabja az első premier október 12-én, Marton László rendezésében, aki novemberi bemutatóval a Vénusz nercben című kortárs amerikai drámát is színpadra állítja. A harmadik bemutató a Pesti Színházban Plautus A hetvenkedő katona című komédiája lesz Térey János új fordításában, Szőcs Artur rendezésében. 
    
A jövő évadban lesz 40 éve annak, hogy a Vígszínházban bemutatták a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című legendás előadást. Az évforduló alkalmából újra felcsendülnek Presser Gábor és Adamis Anna dalai, de a Riport a Popfesztiválról új színpadi mű, új történet, amely az egykori előadás születésének hátterét mutatja be, színházról és szerelemről szól Török Ferenc rendezésében. A darabot 2013 áprilisában láthatja a közönség.