Felolvasószínház és közönségtalálkozók a Krétakörben

Színpad

A Vidám Színpad Kisszínpadán február 28-án 20 órakor felolvasószínházi sorozatában IV. részeként Erica Fischer: Aimée és Jaguár című regényének adaptációját tekinthetik meg a nézők.

A Krétakör Színház és Irodalom sorozat februári estjén Láng Annamária és Pelsőczy Réka címszereplésével a világszerte nagy port kavart dokumentumregényt, láthatják és hallhatják nézők. A képanyaggal gazdagított felolvasást: az est műsorát teljes egészében a két színésznő szerkeszti. A további szerepekben Bánki Gergely, Gyabronka József, Katona László, Péterfy Borbála és Sárosdi Lilla lesz látható.
Az est és a Krétakör vendége a szerző, Erica Fischer, a felolvasást követően nézők vele is beszélgethetnek.

Berlin, 1943. Felice Schragenheim, a 21 éves vonzó zsidó lány beleszeret egy náci banktisztviselő négygyerekes feleségébe, Lillybe. A legrosszabb időben, a legrosszabb helyen. "Aimée" és "Jaguár" terveket szőnek, verseket és szerelmes leveleket írnak egymásnak, házassági szerződést kötnek. Mikor Felice származását bevallja szerelmének, a veszélyes titok még szorosabbra fűzi szenvedélyes viszonyukat. Ám boldogságuk nem tart soká. 1944. augusztus 21-én a lányt letartóztatják és deportálják.
A leszbikus nők igénye, hogy példaképekre és olyan hősnőkre leljenek, akiknek élete kontinuitást teremt saját élettörténetük számára, olyan nagy, hogy emellett gyakran elsikkad az 1933 és 1945 közötti eseményekkel való kritikus szembenézés. Hogy a két főszereplő egyikét zsidósága és nem leszbikus volta miatt ölték meg, és hogy a másikat egy nőhöz fűződő szerelme miatt a Harmadik Birodalom nem üldözte, nem illik bele a leszbikus hősiesség vágyképébe.
(Erica Fischer)

A Kasimir és Karoline a Wulf Twiehaus rendezte előadás a társulat sűrű turnéprogramja miatt ebben az évadban már csak négyszer látható (március 3-4. illetve április 7-8.) a Vidám Színpadon. Az előadás újabb kísérlet különböző színházi kultúrák keresztezésére, s arra, hogy közönségünket megismertessük azzal, amit Ascher Tamás a bemutatót követő közönségtalálkozón új színházi nyelvnek nevezett. A vele folytatott beszélgetés sikerén felbuzdulva a fenti két napon meghívott vendégekkel rendezünk közönségtalálkozót az előadás után. Diákcsoportoknak előzetes egyeztetés alapján továbbra is készséggel szervezünk bevezetést, elemzést az alkotók közreműködésével.
Közönségtalálkozót március 4-én és április 8-án tartunk a Kasimir és Karoline előadásai után a Vidám Színpadon.