Frenák Pál Társulat: FIÚK - Les hommes cachés

Színpad

Frenák Pál Társulat: FIÚK - Les hommes cachés /tánc
 
 
2007. március 23-25. (P-V) 20h
 
Jegyár: 1500 Ft, diákjegy: 1100 Ft, a Trafó bérlet érvényes!
 
 
Három kötél az ég felé. Három férfi és még egy: az egység. Az előadás Frenák Pál a nemek szerepét, azok viszonyrendszerét vizsgáló trilógiájának első része. A Fiúk különös tükröt tart elénk, amelyben közelről tanulmányozhatjuk a férfilét alaptípusait. Az előadás fekete humorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását, a klisészerűséget, amely a ma emberi kapcsolatait jellemzi.
 
 
 
A darab megmutatja a férfiszépséget - vajon miért beszélünk olyan ritkán úgy a férfi test esztétikájáról, ahogyan a nőiéről? -, emellett speciális térhasználata fontos kifejezőeszközként is szolgál. Rámutat az alkotói szándékra, amely szerint az előadás mélyrepülés a tudattalanban, kutatás az ösztönökben, amelyekből személyiségünk is táplálkozik.
A koreográfus váltakozva jeleníti meg színpadán a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt. Radikális vízióját átitatja az emberi kapcsolatokban rejlő reménytelenség tudata. A férfiszexualitást különböző aspektusokból vizsgálja: felmutatja eredetét és tudattalanban eredő forrásait. Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Szimbólumrendszere asszociációkra késztet.  A koreográfus koncepciója filmes, már-már színházi dimenzióban fogant: az alkotás magában hordozza készítőjének az emberi lélek működéséről felhalmozott intuitív tudásanyagát. A Fiúk közvetlen kapcsolatban van a tudattalan mélyrétegeivel, de egyszerre fogható fel könyörtelen társadalmi látleletként is. 
 
Koreográfus/Coreographer: Frenák Pál
Táncolják/Dancers: Miguel Ortega, Várnagy Kristóf, Rolando Rocha, André Mandarino
Zene/Music: Fabrice Planquette, Gergely Attila
Látvány/Scenery: Frenák Pál
Fény/Light: Marton János
Hang/Sound: Hajas Attila
Alpin technika/Alpinist: Ferenci Miklós
 
Támogató/Supported by: Nemzeti Kulturális Alapprogram, OKM
 
 
 
Three ropes to the sky, 4 men. Three plus one makes the quartet whole.
 
Beyond being a beautiful work about the masculine body and the use of spaces and falls as tools of a choreographic expression, "Fiúk" is an immersion in the unconsciousness of men and boys. It is a research into the very foundations of the common inheritance that feeds the construction of man as a social animal.
By calling up alternately male chauvinist violence, stupid pretentiousness, the balance of power that structures our exchanges with others, both men and women, Pal Frenak offers us a radical vision, somehow desperate, of human relationships.  Once again, the choreographer presents a show whose theatrical dimensions, almost cinematographic in conception, is the expression of his intuitive knowledge of human functions, a kind of direct access to the unconscious as well as a social vision without concession.