HALÁLTRILÓGIA - Harmadik rész: PRE-ACTIO

Színpad

 
 
Árvai György/Természetes Vészek Kollektíva
 
 
Harmadik rész: PRE-ACTIO
eredeti dokumentumok felhasználásával
 
2007. március 8-9. (Cs-P) 20h
 
Jegyár: 1500 Ft, diákjegy: 1100 Ft, a Trafó bérlet érvényes!
 
 
Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva PRE-ACTIÓja a tömeggyilkosság, az öngyilkos merénylet evidensen elítélendő tényét dolgozza fel. Az előadás eredeti búcsúvallomásokat és más dokumentumokat felhasználva próbál meg kimozdítani a biztonságos hétköznapok világából, közel hozva az idegen, a "más" gondolkodásmódot, megkérdőjelezve a "velem ez nem történhet meg" látszólagos biztonságát.
 
 
 "Egyike voltam azoknak a gyerekeknek, akik... az iskolából egyenesen hazamentek.
Nagyon jól tanultam. Úgy értem, hogy egész életemben csak a kötelességemnek éltem.
Nem mentem ki az utcára játszani, csak nagyon ritkán.
Tisztán tartottam a szívem, s már a testem is készen áll az örvénylő virágzásra."
 
A PRE-ACTIO nem színház, nem tánc, nem kiállítás, nem objekt vagy assamblage, nem videó-installáció, nem hangjáték, nem hangköltészet, s nem koncert. Viszont mindez egyszerre. A nézők szokatlan szituációba kerülnek, hiszen az eseménnyel kapcsolatban csupán töredékes emlékképek, feljegyzések, tárgyak, hang- és videobejátszások állnak a rendelkezésükre. Bár bizonyos fokig ?a fénydramaturgia, a hangfoszlányok és a vetítések sorrendje révén?, irányított a figyelmük, ugyanakkor körkörösen, minden oldalról és egyszerre "támadják" az érzékszerveiket. Alattuk, felettük, körülöttük egy időben zajlanak az események, jelennek meg a képek, hallatszanak a hangok. Az előadás nem válaszokat ad, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztet.
 
"...félelmetesen intenzív rémálom..." /Andrew Prinz, ontheglobe.com/
 
"Árvai nem moralizál. Közöl és bemutat. ... a logikus rendezői szándék automatikusan belső csatára kényszerít. ... ez a veleje: a befogadó önérzetének felpiszkálása."
/Králl Csaba/
 
"...tompa puffanás; az öngyilkos merénylő lélekrajza amennyire aktuális, annyira közhelyes. ...lila terrorista show... Legjobb meg a vég... Giccses nagyon..."
/Sisso, Magyar Narancs, 2006. december 7./
 
 
A most bemutatásra kerülő PRE-ACTIO Árvai György és a Természetes Vészek Kollektíva trilógiájának befejező része, amelyet 2002-ben a 62 nap, 2004-ben az ANGYALTÁR bemutatása előzött meg.
 
A Haláltrilógia előadásai szélsőséges, de mindenkit érintő témákkal foglalkoznak. Nem válaszokat adnak, hanem artikulált kérdéseken keresztül, különös színházi nyelvet használva, szabad asszociációkra késztetnek.
 
14 éven aluliaknak nem ajánlott!
 
 
"Terrorists, human bombs, martyrs, murderers..." György Árvai and the Collective of Natural Disasters focus on the reprehensible facts of genocide and assassination. Using suicide terrorists' notes and other documents, the performance attempts to dislodge us from the safety of the everyday-life, and to bring us closer to the Other questioning the certainty of "it cannot happen to me".
 
"...a frighteningly intense nightmare..."
Andrew Prinz
 
 
Készítették / Created by:
ÁRVAI GYÖRGY
LENZ TÜNDE
GERGYE KRISZTIÁN
IMRE ZOLTÁN
PARABRYO
SZIRTES ATTILA
SZŰCS EDIT
TRILL ZSOLT