Hegedűs a háztetőn a Vígszínházban

Színpad

 Reviczky Gábor

 
(MTI) - "Ebben az évadban sokat akartunk arról beszélni, mi a másság" - árulta el a Vígszínházat 2009 februárja óta vezető rendező, miért vette elő Joseph Stein, Jerry Block és Sheldon Harnick musicaljét.
   
Eszenyi Enikő szerint ezt a témát közelíti meg más-más szempontból az ebben az évadban bemutatott Othello, a Mindent anyámról, és erről szól a Hegedűs a háztetőn is. "Égető probléma ez itthon is, és a világ bármely táján: közösségeket üldöznek el a lakóhelyükről, iszonyú képeket látunk Afrikáról, sátortáborokban élő emberekről, de hosszasan sorolhatnánk a hasonló szörnyűségeket" - beszélt az intolerancia okozta szenvedésről.
   

hegedusahazteton_vigszinhaz_kovacspatricia_saradizsolt_bytsd-8.jpg
 Kovács Patrícia és Sarádi Zsolt

A rendező hangsúlyozta: nem egyszerűen egy híres musicalt kívántak bemutatni, hanem komoly kérdésekről szerettek volna szólni a darabbal. "Úgy gondolom, ez is egy kicsi lépés ahhoz, hogy néhány ember másképp gondolkodjon" - vélekedett Eszenyi Enikő, hozzátéve azonban: a Hegedűs a háztetőn ugyanakkor "egy jól megírt, klasszikus musical".

   
Elmondta, a nagy szereplőgárdával, kórussal, tánc- és zenekarral színre vitt előadást csak kettős szereposztással érdemes játszani, a Vígszínház szerencséje azonban, hogy ehhez elegendő alkalmas színésszel rendelkezik a társulat.
   
A Sólem Áléchem novellafüzére alapján íródott musicalben Tevje tejesember szerepét Hegedűs D. Géza, illetve Reviczky Gábor, míg feleségét, Goldét Halász Judit, illetve Igó Éva alakítja. Cejtel szerepében Láng Annamária, Hódelként Kovács Patrícia, Chavaként Bata Éva tűnik fel a színpadon; Sprincét Ruzsik Katalin, Bjelkét Andrádi Zsanett játssza, Hegedűs Barbara pedig felváltva mindkét szerepben látható.
   
Kútvölgyi Erzsébet és Pap Vera Jente szerepén osztozik; Lázár Wolfot Borbiczki Ferenc és Fesztbaum Béla, míg Mótel Kamzojlt Józan László és Szemenyei János kelti életre. A további szerepeket többek között Venczel Vera, Rajhona Ádám, Pápai Erika, valamint Harkányi Endre alakítják.
   
Az előadás díszletét Khell Csörsz, a jelmezeket Füzér Anni tervezte, a koreográfus Duda Éva, a zenekart Silló István, illetve Rácz Márton vezényli.