Helge élete bemutató Kecskeméten

Színpad

A Kecskeméti Katona Jőzsef Színház Üzemszínházában mutatják be január 14-én Sibylle Berg:Helge élete(HELGES LEBEN) című utópisztikus revüt Tóth Miklós rendezésében. A darabot Szilágyi Mária fordította a dalszövegekeket pedig Szilágyi Mária, Kamondy Imre munkája.

A Helge élete - profán moralitás, revüszerűen elmesélve. Ez az új zenés darab a nem is oly távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség már kihalt és helyü(n)ket az állatok (tapírok, őzek, hörcsögök) vették át. Az életunt yuppieként, vagyis nagyon is emberien viselkedő állatok szórakoztatására az Istenasszony és a Halál rendez interaktív színjátékot, amelyben egy emberi lény, Helge életét mesélik el. Szülei megismerkedésétől, születésén át, a haláláig. Helge teljesen átlagos élete folyamatos küzdelem a szeretethiánnyal, szüleivel, szerelmével, szorongásaival. Mindezt egyszerű, egyenes vonalú történetben mondja el a színház a színházban játék. Ez lehetővé teszi, hogy időnként beleéljük magunkat Helge történetébe, de olykor el is távolodjunk tőle, és olyan cinikusan tekintsünk rá, ahogyan a tapír és társai teszik. Előbbiben a mélyen emberi léthelyzetek, utóbbiban a brechti songok is segítséget nyújtanak.
Sibylle Berg 2000-ben írt darabja nagy sikerrel fut több németországi színház műsorán. Magyarországon a kecskeméti Katona József Színházban kerül először bemutatásra.
(Vigyázat! Szabadszájú előadás. Csak felnőtteknek!)

Rendező: TÓTH MIKLÓS
Díszlettervező: PASECZKI ZSOLT, Jelmeztervező: FÖLDI ANDREA, Dramaturg: SEDIÁNSZKY NÓRA, Zene: KAMONDY IMRE és VEREBES GYÖRGY, Mozgás: JUHÁSZ ZSOLT Harangozó-díjas, Zenei vezető: Látó Richárd, Zenekar: Basa István, Kovács Mihály, Marsa József és Miklós Zoltán, Rendezőasszisztens: SZÉPLAKY PETRA
Szereplők:
Helge BORI TAMÁS, Isten asszony RUBOLD ÖDÖN Jászai-díjas, Halál REITER ZOLTÁN, Helmut, Helge apja SIRKÓ LÁSZLÓ, Helga, Helge anyja DANYI JUDIT, Helge félelme SZÍVÓS GYŐZŐ, Tina HORVÁTH ERIKA, Tina félelme ANDRÁDI ZSANETT, Ápolónő JARÁBIK KLÁRA, Tapír SZÉPLAKY GÉZA, Őz KÉNER GABRIELLA, Hörcsög SZÁNTÓ PÉTER, Kis hétfő SZÉPLAKY PETRA