Hevesi Sándor emlékhét kezdődött Nagykanizsán

Színpad

(MTI) - "Egy város akkor lehet méltó nagy szülötteihez, ha emléküket minden korosztály méltóképpen őrzi-ápolja; ez a célunk a mostantól évente megtartandó Hevesi-emlékhéttel is" - hangsúlyozta Papp Ferenc, a rendezvénysorozat emlékbizottságának elnöke, a Hevesi Sándor művelődési központ igazgatója a megnyitón.

A 132 esztendeje született kiváló színidirektor, rendező, darabíró és színházelméleti szakember nevét viselő három helyi intézmény, valamint az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői koszorúval tisztelegtek Hevesi Sándor szoborportréjánál, majd az ünnepi alkalomra kiírt körzeti vers- és prózaíró pályázatra beküldött 19 szerzemény legjobbjait illető díjakat adták át. A május 6-ig tartó emlékhét kedden egy leendő plakátmúzeum színházi témájú alkotásainak kiállításával, majd a helyi versmondó kör gálaműsorával, Hevesi Sándor kanizsai kötődéséről és gyermekkoráról szóló előadással folytatódik. Május 5-én a veszprémi Pannon Várszínház társulata a Dés-Nemes szerzőpáros Valahol Európában című musicaljével lép közönség elé.

Az első Hevesi-emlékhét közös sétával zárul, a résztvevők felkeresik a dél-zalai város színháztörténeti jelentőségű helyszíneit; a tisztelegnek Hevesi Sándor egykori szülőházánál és a volt kanizsai színház épületénél.