Hevesi Sándor Színház: nézettséget és előadásszámot is növelnének

Színpad

 Besenczi Árpád

(MTI) - A színházban eddig is magas színvonalú művészi munka folyt, de az idei évadban teltházas, sikeres előadásokat kell bemutatni. A széksorokat minden előadáson meg kell tölteni nézőkkel és minél több helyszínen szükséges fellépéseket tartani - mondta Besenczi Árpád a hétfői évadnyitón.

 
A zalaegerszegi színházigazgató szerint olyan műsortervet állítottak össze, amely reményeik szerint elősegíti a magasabb nézettséget, "de nagy feladat vár a színészekre, a háttérszemélyzetre és a szervezőkre is".
 
A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a városban és Zala megyében élők nyitott, szerethető színházat kapjanak, és a közönség szeresse a "helyi kedvenceket". Szeptember 10-én ezért hagyományteremtő szándékkal közönségtalálkozóval egybekötött évadnyitó forgatagot rendeznek a színház előtti téren, az est végén a színház művészei mutatnak majd be gálaműsort.
 
Besenczi Árpád bemutatta a társulat új tagjait; Kálóczy Orsolyát, Sztankay Orsolyát, Bellus Attilát, Bálint Pétert, Spisák Istvánt és Nádházy Pétert, a színház egyik régi, alapító tagját. Mint elhangzott, idén megújul a színház stúdiója is.
 
A műsortervről az igazgató elmondta: a 2010-2011-es évadban kilenc darabot mutat be a Hevesi Sándor Színház, ami vidéki viszonylatban soknak számít. A társulat már javában készül az első nagyszínpadi bemutatóra; Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című zenés mesejátékát szeptember 24-én viszik közönség elé. Még szeptember elején elkezdődnek a Cseresznyéskert próbái, itt az egyik főszerepet Sztankay István betegsége miatt Wellmann György játssza. Novemberben a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központban mutatják be a Mennyből a hulla című komédiát, a Minden jót, Elling című színmű premierje pedig Zalaegerszegen a kamaraszínházban lesz. Év végére egy nagyszínpadi zenés vígjátékot tűztek műsorra, a Liliomfit.
 
Az évad második felében bohózatot, vígjátékot, tragikomédiát és operettet mutatnak be. Az iskolaszínházi előadásokon Rómeó és Júliát és a Zabhegyezőt láthatja a fiatal közönség, és a diákok aktív közreműködésére számítanak, amikor az iskolák februárban közös előadáson mutatják majd be Madách Imre Az ember tragédiájának különböző színeit.
 
Gyutai Csaba alpolgármester a társulati ülésen kiemelte, hogy a színház kinyílt a város, a környezete, a megye felé. Mint mondta, míg korábban egy kicsit "elefántcsonttoronyként" kezdett viselkedni a színház, most a színművészek jótékonysági napokon, helyi fesztiválokon, rendezvényeken vesznek részt.
 
Besenczi Árpád arról is szólt, hogy bízik abban, az októberi önkormányzati választásokat követően felálló új városvezetés - Zalaegerszeg eddigi polgármestere, Gyimesi Endre októbertől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztosaként tevékenykedik - ugyanolyan komolyan támogatja a színházat, mint eddig tette.