Kovács Gerzson Péter/TranzDanz: Bankett

Színpad

Kovács Gerzson Péter/TranzDanz: Bankett /tánc
 
2007. május 10-11. (Cs-P) 20.30h
 
Jegyár: 1500 Ft, diákjegy: 1100 Ft, a Trafó bérlet érvényes!
 
 
Az októberi premier után ismét Bankett a Trafóban!
 
 
Ebben a nem mindennapi társadalom-táncoltató előadásban Kovács Gerzson Péter a rá jellemző éleslátással és kritikai hangvétellel veszi célba a közép-kelet-európai lét visszásságait. Egy sok szálon futó ponyvaregény, szappanopera, népmese eltúlzott figurákkal, archetípusokkal, akiket a magyar táncélet legjobbjai idéznek meg a színpadon. Mindezt DJ Palotai zenéjére. Kell ennél több?

bankettuj5_hapakpeter.jpg
Bankett - Fotó: Hapák Péter
bankett fr÷ném  vki tiszteletére, vmilyen esemény megünneplésére rendezett közéleti ... ünnepi lakoma ... (Idegen szavak és kifejezések szótára, Akadémiai Kiadó, 1976)
 
"A Bankett egy sok szálon futó ponyvaregény, szappanopera, népmese eltúlzott figurákkal, archetípusokkal. Szürreális. Álom (pont). Olyan, mint a mai hétköznapok, ahol mindenki mindenkinek társa, szövetségese, intrikusa, ellensége, barátja és haragosa, szeretője és el-szeretője. Mindenki vezér és katona, kurva (és) rendőrkapitány, munkás-paraszt-értelmiségi, művész-műértő, kicsinyes és még kisebb... Ők jönnek össze a lakomára (torra?). Ők az én közelmúltam (és közeljövőm) szereplői.
És ez a Délhez, Északhoz, Kelethez, Nyugathoz kötődő KÖZÉP, és a mesék, a mítoszok... a valóság...
Vajon ki mit ünnepel a banketten?" (Kovács Gerzson Péter)
 

bankettuj3_hapakpeter.jpg
Bankett - Fotó: Hapák Péter
Egyéni hangvételű, markáns előadásaival Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz vitathatatlanul a magyar kortárs tánc szcéna egyik fontos tényezője. A TranzDanz egy társulat nélküli társulat, azaz egy folyton megújuló formáció, amelyben a táncos, koreográfus és látványtervező Kovács Gerzson Péter minden előadáshoz  más és más táncosokat, zenészeket gyűjt maga köré. Az általa létrehozott táncnyelv részben néptáncos múltjából ered, részben kortárs technikák innovatív alkalmazásával alkot egyedi és összetéveszthetetlen mozdulatvilágot, melyben egyaránt felfedezhetünk utalásokat az archaikus kultúrák és a ma globalizált világának jelképeire.
 
"Kovács Gerzson Péter táncprodukcióját azonban legalább hatszor kellene megnézni ahhoz, hogy a néző kisajtolja az utolsó élvezetcseppet is az előadásból.
Hat előadóművész táncolja végig szinte lélegzetvétel nélkül a Bankett hetvenöt percét, mindegyikük külön, a neki írt/komponált/megálmodott koreográfia szerint. Ami szenzációs. Az ember szinte sajnálja, hogy nem képes egy időben csak egy táncost figyelni, különösen, amikor a darab dramaturgiája megköveteli, hogy a táncosok egymástól távol mozogjanak a színpad különböző sarkaiban."
Somogyvári D. György, Magyar Hírlap
 
"A Bankett nem gonoszkodik, nem gúnyolódik, s jelenségeit, képeit, helyzeteit nem az utcáról szedi fel. Nem látunk itt jellegzetes viselkedésmintákat, emblematikus figurákat. A kivagyiság, az olcsó, (bár drágának látszani vágyakozó) bárgyú procc, a lihegés, a verseny és a percemberi attitűd az, ami viszont precízen visszaköszön benne. KGP koreográfiája színpompás szilánkokban élcelődik nekünk és rajtunk. Öltöző-vetkező alakjai színésznek legalább olyan kiválóak, mint táncosnak."
Halász Tamás, Táncélet
 
A produkciót 2007-ben a hazai kritikusokból és esztétákból álló szakmai zsűri Lábán Rudolf-díjra jelölte. A díjazottakat 2007. május elején hozzák nyilvánosságra.
 
Once again Banquet in Trafó! A piece, where Gerzson Péter Kovács has joined forces with talented young dancers to question and criticize the mediocrity experienced in everyday life. His approach in dance is always highly critical and intellectual, but with an unmistakable sense of humor and self-reflection. Banquet is a soap opera, a bizarre folk-tale with strange, but familiar characters... Come and meet them!
Gerzson Péter Kovács is one of the emblematic figures of the Hungarian dance scene with a background in both contemporary and folk dance. He created TranzDanz, a company without a company and invites different dancers for each project.
 
Koreográfus, rendező, látványtervező/Choreography, Direction, Visual Design: Kovács Gerzson Péter
Táncosok/Dancers: Kántor Kata, Venekei Marianna, Gera Anita, Kun Attila, Kocsis László Szúnyog, ifj. Zsuráfszky Zoltán
Zeneszerző/Music: DJ Palotai (a színpadon/on stage)
Jelmeztervező/Costume: Szűcs Edit
Technikai munkatárs/Technical director: Payer Ferenc
 
 
Támogatók/Supported by: Budapesti Őszi Fesztivál, Oktatási és Kulturális Minisztérium, NKA, Fővárosi Önkormányzat Színházi Alap, Trafó, MU Színház, Magyar Állami Népi Együttes, Kulturmata