Középiskolások gálaműsora az Örkény Színházban

Színpad

 

(MTI) Az OSZMI közleménye szerint a januári felhívást nagy érdeklődés kísérte, az ország legkülönbözőbb pontjairól 73 iskola jelezte részvételét az április 2-án zárult versenyre, és végül 58 produkciót bíráltak el. Ezekből a kilenc legjobb lesz látható gálaesten.

 
A délután 3 órakor kezdődő gálaműsor egyben verseny is, amelyen a legjobb három előadást külön jutalmazzák könyvekkel, könyvutalványokkal, színházjegyekkel. A zsűrit Ács Piroska, az OSZMI igazgatója, Gálffi László színművész és Radnóti Zsuzsa dramaturg alkotja.
 
A legfeljebb 10 perces színpadi játék műfaji megkötések nélkül, bármely novella felhasználásával elkészülhetett, a versenyre a produkciókról készült DVD-anyaggal lehetett nevezni. A zsűri a beküldött felvételek alapján döntött a legjobbnak ítélt előadásokról, amelyeket bemutatnak a gálán.
 
Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője száz éve, 1912. április 5-én született Budapesten. Születésének 100. évfordulójára emlékévet hirdettek, amelynek keretében kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, kisfilmes pályázattal, kávéházakba kihelyezett idegen és magyar nyelvű kötetekkel, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek az író emléke előtt.