Krétakör - felolvasószínház Tom Stoppard legújabb darabjából

Színpad

(MTI) - A Színház és irodalom sorozat következő, január 21-i estjét, amelynek helyszíne az óbudai Flórián Műhely, Tom Stoppard cseh származású írónak és Andrei Serban román emigráns rendezőnek szenteli a Krétakör.
    "A Westenden és a Broadway-n hódító drámájában, a Rock and Rollban a rendkívül termékeny Stoppard először foglalkozik kelet-európai hátterével. A 68-asok világát, zenéjét, magánéletét és komoly következményekkel járó politikai döntéseit mutatja be a szerző egy marxista filozófus családjának három nemzedékén át, jól ismert, finom humorú stílusában" - olvasható az előadás ismertetőjében.
    "A darab fő tanulsága, hogy nincsenek könnyű győzelmek. (...) Lenyűgöző, ahogy bemutatja a társadalmi szabadság korrodálódását, de szellemessége, kitörő életereje és hite az emberi szellemben mégis jókedvűvé teszi" - idézi az előadás ismertetője a The Guardian című brit lap kritikáját.
    A cseh születésű brit Tom Stoppard számos alkotása magyarul is megjelent, többek között a Rosencrantz és Guildenstern halott, a Salto Mortale, a Travesztiák, Az igazi és az Árkádia című dráma. Rosencrantz és Guildenstern halott, valamint Árkádia című darabját először a Katona József Színház mutatta be az 1990-es években. Drámakötetét 2002-ben adta ki az Európa Könyvkiadó. Forgatókönyvíróként olyan filmjeit láthatta a magyar közönség, mint a Brazil, a Szerelmes Shakespeare, valamint a Rosencrantz és Guildenstern halott, amelyet rendezőként is jegyzett.
    Az író legújabb darabjából készülő Krétakör-előadás rendezője a Romániából huszonöt évvel ezelőtt New Yorkba kivándorolt, és ma a legnagyobb amerikai rendezők közt számon tartott Andrei Serban. A művet a Krétakör megbízásából készülő új fordításban láthatják a nézők - olvasható az előadás ismertetőjében.
    A Színház és irodalom címet viselő felolvasószínházi sorozatban legutóbb Babits Mihály A második ének című verses mesedrámáját adta elő a Krétakör, a Maladype társulattal közösen, a Rudas fürdőben decemberben. Novemberben pedig Kristian Smeds kortárs finn író-rendező dolgozott együtt a társulattal; a tíznapos műhelymunka eredményeként JégKépKockák című darabját mutatták be.