Külföldi turnéval kezdi tizedik évadát a Maladype Színház

Színpad

(MTI) A Maladype Színház fontos feladatának tartja, hogy előadásaival a külföldi színházi fórumokon, nemzetközi fesztiválokon is megjelenjen. Az ősz folyamán Ljubljana, Arad, Wroclaw, Olsztyn, Bukarest, Sepsiszentgyörgy és Bécs közönsége láthatja a társulat produkcióit.

 
Az elmúlt évad rendkívüli élményeket és tapasztalatokat hozott a színház számára, hiszen meghívásai révén többek között eljutott Mariborba, Bécsbe, Prágába, Nagyszebenbe és Amszterdamba.
 
Az idei turné pénteken indul a Platonov előadás bemutatkozásával a ljubljanai ExPonto fesztiválon. A Lorenzaccio előadása október 4-én látható Aradon az Underground Fesztiválon és november 12-én Bécsben a Theaterkarussell elnevezésű közép-európai színházi találkozón.
 
A külföldön már nagy sikerrel játszott Leonce és Léna meghívást kapott az egyik legrangosabb nemzetközi fesztiválra, a Dialógra Wroclawba, itt két este is látható, október 11-én és 12-én. A Tojáséj című előadás is Lengyelországba megy, a Demoludy nemzetközi fesztiválra október 19-én. Az Übü királyt a bukaresti Teatrul Act Színházban játsszák november 5-én, az előadás innen folyatja útját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházba, ahol november 7-én vendégeskedik.
 
Tizedik évfordulójához közeledve, a Maladype Színház elkészítette 2009 végétől 2011 végéig külföldi szerepléseinek listáját: a két és fél év alatt hét ország tizenhat városában mutatta be a repertoár öt előadását ? olvasható a színház honlapján.
 
Don Carlos/Egmont címmel december 17-én mutatja be a társulat a budapesti Maladype Bázison új produkcióját, F. Schiller Don Carlos és J.W. Goethe Egmont című műve alapján. Tervezett előadásaik az individuum és hatalom "intim", emberi és mindennapi kapcsolatát szeretnék hangsúlyozni, a megszokottól eltérő színészi és rendezői megoldásokkal.
 
A rendhagyó, kettős előadás mindkét drámában szereplő közös alakja Alba herceg, aki a kegyetlen, a változást nem tűrő, a hatalmat minden áron megkaparintani és megtartani szándékozó személyiségével mindkét főhős (Don Carlos és Egmont) végzetét okozza.
 
A társulat állandó játszóhelye a Mikszáth téri Maladype Bázis, a Thália Színház és a Trafó. Jelenleg nyolc előadásból áll a repertoár, amelyet a Leonce és Léna, a Tojáséj, a Lorenzaccio, az Übü király, a Szabad Akadémia, a Platonov, a Figaro házassága és a Pokol című darab alkot.
 
A Maladype Színház több jelölést is kapott a Színikritikusok Díjára. A Figaro házassága című produkciót a legjobb független színházi előadás kategóriában jelölték az elismerésre. Az előadásban nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték Törőcsik Marit, aki emellett életműdíjat vehet át a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi ünnepélyes díjátadóján. A társulat színészét, Orosz Ákost a legígéretesebb pályakezdő díjára jelölték.