A Magyar Dráma Napja

Színpad

Majdnem minden színházi intézmény különleges programmal várja látogatóit ezen az ünnepnapon.
Az Örkény Színház művészei a névadó előtt tisztelegve Örkény egyperceseket olvasnak fel Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel.
A Színháztörténei Múzeum és Intézet is számos programmal várja az érdeklődőket:
A délután Kárpáti Péter új drámakötetének, A kivándorló zsebkönyve bemutatójával kezdődik. A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget: Sándor L. István, majd a szerző új darabjából részleteket olvas fel: Simon Balázs rendező.
Ezt követően Lakos Anna szerkesztő mutatja be a Collision / Essays on Contemporary Hungarian Drama címmel a színházi intézet angol nyelvű tanulmánygyűjteményét a kortárs magyar drámáról.
A díjátadó ünnepség első részében a Szép Ernő-díjakat átadja Dr. Schneider Márta a NKÖM művészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkára: Térey Jánosnak a Nibelung-lakópark című trilógiáért (első drámás kategória). Laudációt tart: Háy János. Spiró Györgynek, eddigi drámaírói munkásságáért. Laudációt tart: Hamvai Kornél. Sütő Andrásnak, drámaírói életművéért. Laudációt tart: Hubay Miklós.
Az ünnepség második részében a Színházi Dramaturgok Céhének díját Az évad legjobb magyar drámájáért átadja Lőkös Ildikó és Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnökei Háy János: A Senák című drámájáért. Laudációt tart: Pinczés István.
A díjátadás után Háy János válogat Térey János verseiből és Térey János válogat Háy János verseiből, melyeket Hegedűs D. Géza mond el.