Magyar Stúdiószínházi Fesztivál Egerben

Színpad

(MTI) - A találkozó legfőbb célja nem változott az elmúlt két évtizedben, vagyis a legjobb, elsősorban vidéki stúdiódarabok bemutatása - hangsúlyozta a megnyitón Csizmadia Tibor, a házigazda teátrum igazgatója.
Emlékeztetett arra, hogy a rendezvény, amely az első években, úttörő módon otthont adott az akkori színházi struktúrán kívüli, sokszor a fennálló rendszerrel szembeni politikai üzenetet hordozó daraboknak és alkotó közösségeknek, mindig is egyfajta rangot jelentett a résztvevők számára.
Ezért is örömmel fogadták, hogy Gödöllő és Budapest után Egerbe költözött a fesztivál, amelynek keretében tíz előadást láthat a közönség a Gárdonyi Géza Színházban. A magyarországi műhelyek mellett három határon túli társulat is bemutatkozik a nyolc napon át tartó rendezvényen.
A fesztivált hiánypótló szakmai rendezvényként hívták életre 1986-ban, egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag kicsit lázadó előadásoknak is, a rendszerváltozás után pedig már határon túli színházakat is vendégül láttak - ismertette a fesztivál történetét a direktor.
Az idei fesztiválon a beregszászi művészek mellett a szabadkai Záróra és a marosvásárhelyi Valahol Szecsuánban című előadás képviseli a határon túli színházakat.
A programban szerepel a szolnoki Nem félünk a farkastól, valamint a kecskemétiek E-chat és a nyíregyházi színház Eastwicki boszorkányok előadása is. A kaposvári művészek két fiatal rendező egyfelvonásos előadásával, a Tűzoltó című produkcióval, és a Kékszakállú herceg vára prózai változatával lépnek színpadra. Zsótér Sándor rendhagyó Peer Gynt-rendezését a Krétakör Színház játssza; ez az előadás nyerte el az elmúlt évadban a kritikusok díját.
A házigazdák A Pityu bácsi fia című Háy-ördögjátékkal szerepelnek, ezzel összehasonlításra adnak alkalmat, hiszen a beregszásziak ugyanezt a művet mutatják be.
A Magyar Stúdiószínházi Fesztivált szakmai értékelés és a díjkiosztó zárja Egerben.