A Magyar Teátrumi Társaság megszüntetné az automatizmusokat a színházi támogatásokban

Színpad

(MTI) - Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az MTT Sopronban csütörtökön tartott közgyűlésén hat új intézményt - Cinka Panna Cigány Színház, Pécsi Horvát Színház, Agria Nyári Játékok, Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház, Budakeszi Romkert Teátrum és a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria - a tagjai közé fogadó szakmai szervezet egy csaknem 30 oldalas anyagot fogadott el az előadóművészeti törvény átfogó módosítására.
    Mint a debreceni Csokonai Színházat is vezető rendező hozzátette, az MTT szerint még az idén szükség lenne a ?nagyon sok anomáliával működő, rossz folyamatokat elindító? törvény megváltoztatására és ennek kapcsán egyeztetésre valamennyi érdekelt szervezettel.    
    ?A hatályban lévő törvény egy éves története sajnos igazolta azokat a rendkívül komoly fenntartásokat, aggályokat, amelyeket a Magyar Teátrumi Társaság korábban megfogalmazott. Ez a törvény a szakma egyetlen lényegi problémáját sem oldotta meg, ezért reméljük, hogy gondolataink, elképzeléseink, törvénymódosítási szándékunk széles körben támogatásra talál? - fogalmazott.
    A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkárságának felkérésére elkészített tervezet Vidnyánszky Attila elmondása szerint "a meglévő struktúra, a társulati lét védelmében egy aktív, nem automatizmusokon, hanem a minőségi elv érvényre juttatásán alapuló finanszírozási rendszert kíván bevezetni".
    Az MTT elnöke óvott attól, hogy a szakmai berkekben a finanszírozásról folyó vitát bárki az úgynevezett független társulatok és a kőszínházak szembenállásává egyszerűsítse, mert az utóbbiak között is "rettenetes szakadékok" vannak. Komoly problémának érezte azonban, hogy a hatályos törvény szinte szétszakítja a meglévő színházi struktúrát, "a függetlenek felé mozdítva a hangsúlyokat".
    "Úgy gondoljuk, hogy a jövő számára hasznosabb, ha az alternatívoktól jönnek át az általuk megszűrt, friss, új erők a kőszínházakba, és termékenyítik meg a kőszínházak munkáját; pontosabban onnan is jönnek, mert a kőszínházakban is rengeteg újító szándék és szellem van. A mostanihoz képest egy fordított folyamatot kell elősegíteni, tehát nem leépíteni, gyengíteni a meglévő kőszínházi struktúrát" - foglalta össze Vidnyánszky Attila az MTT által kívánatosnak tartott irányt, elismerve: az a kőszínházakat is megosztja.
    Mint hangsúlyozta, a függetleneknek jutó támogatások összege nem feltétlenül csökkenne, változna ellenben a kiosztás módja, illetve külön fejezetet képezne azon projektek elősegítése, amelyek a "két világot" összekapcsolják.
    A Magyar Teátrumi Társaság javaslata szerint a színházi támogatások odaítélése a pénzt folyósító NEFMI joga és felelőssége lenne. Az MTT elnöke elismerte, hogy az új rendszer nem tudná teljesen kiküszöbölni a szubjektivitást, ezt is kívánatosabbnak tartja azonban a jelenlegi szisztémánál.
    "Teljesen abszurd, hogy most automatikus módon jönnek a minisztériumból vidékre a pénzek. Az aktuális kulturális vezetésnek nincs ebbe lényegi beleszólása, mert olyan egzakt mutató, mint például a fizetőnézőszám alapján kénytelen kiutalni támogatásokat olyan színházakhoz is, amelyeket éppen nem kellene támogatni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.
    Az új struktúrában egy miniszter által kiválasztott és egy alulról delegált, szakmai testület együtt határozna a finanszírozásról, így a kormányzat aktívan "kultúrpolitizálhatna", természetesen döntéseinek felelősségét is viselve.
    "Így bele lehetne avatkozni folyamatokba, évtizedes stagnálást lehetne megmozdítani" - indokolta az új rendszer szükségességét.
    Vidnyánszky Attila úgy látja, orvoslásra vár a fővárosi és vidéki színházak támogatásai közötti erős aránytalanság is, ez azonban nem az új előadóművészeti törvényen, sokkal inkább a kultúrpolitika odafigyelésén múlik.
    A rendező szerint most a kulturális államtitkárságra vár, hogy a törvénymódosításhoz szükséges egyeztetéseket megszervezze. A NEFMI ütemterve szerint decemberre kerülne az Országgyűlés elé a jogszabály új szövege, ez azonban a 2011-es költségvetési kereteket nagy valószínűséggel már nem tudná érinteni, csak az elosztás módszertanát.