Meghalt Ekkehard Schall

Színpad

Ekkehard Schall a német nyelvterület legismertebb színészei közé tartozott. Világhírűvé akkor vált, amikor Párizsban, a Nemzetek Színházában is eljátszotta az Állítsátok meg Arturo Ui című Brecht-darab főszerepét, amelyet több mint ötszázszor alakított.

Schallt, Brecht hozta a színházához 1952-ben, 1977-től a Berliner Ensemble helyettes intendánsa is volt. Jelenleg a berlini Schiffbauerdammon álló színházat Claus Peymann vezeti, akivel Jordán Tamás tárgyalást folytat egy esetleges vendégrendezésről.
Schall irigyei részben a rokoni szálaknak tulajdonították, hogy mindig parádés szerepeket kapott, hiszen családi szálak is fűzték a mesterhez: lányát, Barbarát vette feleségül. Brecht feleségén, Helene Weigelen kívül ő volt a Berliner Ensemble legismertebb színésze, egyedül a Brecht-színházban több mint hatvan szerepet játszhatott el.
Schall halálának híre váratlanul érte színházi világot, miután a Lear király eljátszására készült Rostockban, a lánya, Johanna Schall vezette színházban. Tervei között szerepelt, Rolf Hochhuth monodrámája, az Ernest Hemingway utolsó óráiról szóló Egy vadász halála is.

Major Tamás "Brecht - korszakában" jó kapcsolatban volt Helene Weigellel. Meghívta a Berliner Ensemble társulatát Budapestre, a vendégjátékon Ekkehard Schall, Shakespeare: Coriolanus címszerepét játszotta emlékezetes sikerrel. A hatásos előadásnak köszönhető, hogy Major - Tatár Eszterrel közösen - megrendezte (1965.12.03.) a Nemzeti Színházban is a darabot.
Kállai Ferenc játszotta a címszerepet