Megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Találkozó

Színpad

(MTI) - A POSZT a hazai színházi világ legnagyobb eseménye, amelynek rangját növeli, hogy a magyarok szeretik a színházat, a teátrumok hatalmas népszerűségnek örvendenek - mondta Schneider Márta, a kulturális tárca helyettes államtitkára a fesztivál megnyitó ünnepségén mondott beszédében.
Szavai szerint tavaly Magyarországon 4,5 millióan váltottak színházjegyet és további félmillióan néztek meg alternatív, intézményeken kívüli előadásokat, amelyekre összesen 6,7 milliárd forintot költöttek.
Hozzátette: az érdeklődők 15.500 színházi program között válogathattak, ennek keretében több mint 400 bemutató előadást tekinthettek meg, ezek legjava pedig a POSZT műsorára került.
Schneider Márta úgy vélte, hogy a rendezvénysorozat tíz napja nem csak a darabok szemlézésére és a szórakozásra, hanem arra is lehetőséget nyújt, hogy a szakma és a közönség képviselői kicserélhessék a színházi élettel kapcsolatos gondolataikat, véleményeiket.
Toller László, Pécs polgármestere a fesztivál népszerűségére utalva beszámolt arról, hogy a jegyek többsége már elővételben elkelt, a legnépszerűbb darabokra szólók órákon belül elfogytak.
A politikus azon sajtóhírekre reagálva, miszerint megkésett a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 program beruházásainak előkészítése, azt mondta: "nincs semmi gond, 2010-ben, a X. POSZT évében kiváló fesztiválokat rendez majd a város.
A megnyitón elhangzott: az idei POSZT versenyprogramjában tizennégy produkció szerepel, melyeket Márton András színművész választott ki a magyar nyelvterületen általa szemlézett 140 darab közül.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a POSZT mintegy 50 ezer látogatót vonz, ebből 10 ezren láthatják a versenyprogramban szereplő előadásokat. A találkozó költségvetése 166 millió forint, a pénz nagy részét Pécs városa és a kulturális tárca biztosítja, a többit jegyeladásokból és szponzori hozzájárulásokból fedezik.