Megnyílt a felújított moszkai Nagyszínház

Színpad

 

( MTI) - Hetvenezer négyzetméter, 21 milliárd rubel összköltség, 3600 restaurátor és építész, 400 kilogramm aranyfesték. Egy grandiózus, hat évig tartó beruházás adatai a nagy számok és méretek országában, ahol a moszkvai Bolsoj "csak" az egyik legnagyobb opera-és balettszínház, míg a világban kétségtelenül az egyik legjelentősebb. A gálakoncerten Dmitrij Csernyakov rendezésében az orosz klasszikusok művei neves hazai és külföldi művészek előadásában elevenedtek meg.

 
Az előzetes hírekkel ellentétben Plácido Domingo nem lépett föl, viszont az állami vezetőket, a politikai és gazdasági elitet felvonultató közönség hallhatta Angela Gheorghiu román és Natalie Dessay francia operacsillagokat, s a hazai nagyságok közül énekelt az új nagyszínpadon Dmitrij Hvorosztovszkij is. Elhangzottak Glinka Ivan Szuszanyin című operájának legismertebb részletei, és láthatta a közönség Csajkovszkij Hattyúk tava, valamint Hacsaturján Spartacus című balettjének legszebb jeleneteit is, az utóbbit minden idők legfiatalabb Spartacusával, Ivan Vasziljevvel a főszerepben.
 
A gálakoncert szokatlan színpadi képpel indult: az építők előtt tisztelegve a rendező megidézte az évekig tartó munkálatokat: egy Kamaz is begurult a nagyszínpadra a sisakos, munkásruhába öltözött szereplők közé. A szünetben szerepet kaptak az ajándék-virágkosarakkal színre lépő nézőtéri felvigyázók, idős, a Bolsojhoz hosszú évek óta kötődő hölgyek. Táncuk még Medvegyev államfőt is megnevettette. A nagyszínházi hagyományokat felevenítő kétórás koncertet az utcai kivetítőkön, valamint az Oroszország 1-es nevű tévécsatornán, különböző orosz híroldalakon, de a YouTube-on és a világ 600 filmszínházában is követhették élőben a nézők.
 
A szervezők számos külföldi államfőt, kormányfőt meghívtak, de sem Angela Merkel német kancellárt, sem más ismert külföldi politikust nem láthattak a tévénézők a gálakoncerten, és a külföldi hírességek közül a riportereknek be kellett érniük Monica Belucci olasz színésznővel.
 
A hazai nagyságok közül a díszpáholyban Medvegyev elnök mellett Jelena Obrazcova, a szovjet-orosz opera nagyasszonya foglalt helyet. Ott volt Galina Visnyevszkaja operénekesnő, a Bolsoj másik egykori csillaga. Megjelent a gálán Mark Zaharov színházi rendező és Maja Pliszeckaja, a balett királynője, Oleg Tabakov színész-színházigazgató, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár, valamint Kirill pátriárka is.
 
A gálakoncertet Dimitrij Medvegyev államfő nyitotta meg a nemzet kincsének nevezett Nagyszínházban, megemlítve azt is, hogy a hosszúra nyúlt felújítás miatt aggódtak az építők és a kormányzat is. A jól értesültek értették a célzásokat, hiszen az újjáépítést több botrány is kísérte. 2009-ben maga Medvegyev elnök volt kénytelen felügyelete alá vonni a munkálatokat, a beruházásra fordított pénzekkel való visszaélés miatt büntető eljárás indult. Luzskov, volt moszkvai főpolgármester tevékenysége idején egy helyben topogott a felújítás. Ráadásul a megnyitó előtti hetekben a Nagyszínház egyik vezető táncosa, Nyikolaj Ciszkaridze a sajtóban arra panaszkodott, hogy nincs minden készen a Bolsoj megnyitójára, és nem a művészek munkáját, kényelmét szolgálják a belső létesítmények.
 
Mindazonáltal a nagy ünnepet követően ezrek kíváncsiak Moszkvában és országszerte a megújult Bolsojra, amely nagy kedvezményekkel várja az opera-és balettkedvelőket. Minden előadásra a jegyek egyötödét mindössze 50 rubelért (350 forintért) fogják árulni, a diákoknak pedig 40 jegyet előadásonként 20 rubelért kínálnak. Az érdeklődők hónapokkal ezelőtt megrohamozták a pénztárakat és az internetes jegyárusító helyeket, így már legfeljebb csak februárra lehet jegyekhez jutni a híres Nagyszínházba. A többségnek alaposan zsebbe kell nyúlnia, hiszen 250 és 9000 rubel között kaphatóak az áhított belépők. A Hattyúk tavára a legmagasabbak a helyárak: egységesen 9000 rubelért, azaz mintegy 36 ezer forintért árulják a jegyeket.