MOL GURULÓ SZÍNHÁZ

Színpad

 
A MOL Rt. támogatási stratégiájában kiemelkedő szerepet tölt be a növekvő társadalmi felelősségvállalás. A vállalat ezért több irányba kiterjedő pályázati rendszert dolgozott ki, melyben figyelmet fordít az oktatás és egészségügy területeire, csakúgy, mint a közép-európai kulturális és tudományos élet élénkítésére.
A napokban lezárult második sikeres pályázat, a SEGÍTHETEK? MOL GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAM élmény- és művészetterápiás kurzusok, programok finanszírozására, tartósan beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermekek lelki rehabilitációjára, illetve a folyamatos kórházi kezelésre szoruló gyermekek kórházba szállítási költségeinek megtérítésére irányult. A pályázatokat elbíráló zsűriben olyan közéleti személyiségek vettek részt, mint Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Béres Alexandra, Erős Antónia, Dr. Buday-Gyarmati Andrea, Halász Judit és Dr. Huszár András a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A zsűri munkáját neves szakemberekből álló csapat, Dr. Vissy Mária, Dr. Császár Ildikó és Kiss György Ádám segítették.
Ferencz I. Szabolcs - Kozma Imre
 
A pályázati eredményt Kozma Imre atya ismertette: a zsűri döntése alapján a MOL Rt. 45 millió forinttal támogat összesen 26 civil szervezetet. A nyertesek között van az elismert szakmai háttérrel rendelkező Bátor Tábor Alapítvány is, melynek táborvezetője, Czech Linda mondott köszönetet az alapítványok és egyesületek nevében.

A MOL-csoport nemcsak Magyarország határain belül, de a közép-európai régióban is jelentős társadalmi szerepvállalásra törekszik. Új, idén harmadik pályázati kiírása is az egész régiónak szól. A régió kulturális élete legalább annyira sokszínű, mint amennyire közös gyökereit és forrását tekintve. A MOL GURULÓ SZÍNHÁZ PROGRAM a kultúra országhatárokon átívelő, hídépítő szerepének erősítését kívánja támogatni színházi vendégjátékok és fellépések támogatásával. A kezdeményezést Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója, a POSZT fesztiváligazgatója üdvözölte és kiemelte a pályázat hiánypótló jellegét.

Jordán Tamás - Czech Linda
 
A MOL GURULÓ SZÍNHÁZ programja segíteni kívánja a működési területén lévő hét ország hivatásos színházai közötti "gördülékenyebb" kapcsolattartást és együttműködést. Pályázatára a MOL-csoport operációs országaiban működő (Csehország, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Románia), állandó társulattal rendelkező kőszínházak és nagy múltú szabadtéri színpadok jelentkezését várják.

A pályázati kiírásban megnevezett hivatásos színházak és operák száma a MOL operációs országaiban mintegy 160. A hét ország színházi intézményrendszere között vannak különbségek: amíg Magyarországon nagy hagyománya van a szabadtéri színházak működtetésének, a többi országban ez a tevékenység szabadtéri helyszíneken tartott fesztiválok formájában jelenik meg. A kiírás több nemzetközi fesztivált is támogat. A pályázat így összesen közel 170 színházi intézményt érinthet.

 
A pályázaton elnyerhető üzemanyagköltség egy vendégjáték összköltségeinek 20-30%-át teszi ki. Az egyre szűkösebb költségvetési pénzekből működő színházak az utóbbi években kevésbé engedhetik meg maguknak turnék szervezését, a szolgáltatások (szállás, ellátás) költségei egyre nőnek, a bevétel lehetősége viszont évek óta stagnál. Az egyes társulatok többnyire más forrásokból is támogatott rendezvények, fesztiválok alkalmából tudnak útnak indulni. Reményeink szerint a MOL Guruló Színház programban elnyerhető támogatás ösztönző erőként is hatni fog a hiányzó költségek megszerzésére helyi avagy központi forrásokból.