Monodráma Fesztivál Budapesten: terroristanő és idióták

Színpad

 

(MTI) - A Szamira című darab egy hatvanperces rendőrségi kihallgatást mutat be, amelyből kiderül, mi vitte rá a vallásos, törvénytisztelő, az ötvenes éveiben járó Szamirát, hogy megpróbálja felrobbantani magát egy emberekkel teli kávéházban.

 
A szerző maga a színésznő, aki komoly kutatómunkát végzett és interjúkat készített volt Moszad-ügynökökkel és a titkosszolgálat szakértőivel. Anat Barzilaj sok izraeli lányhoz hasonlóan szolgált az izraeli hadseregben is. Nőként és anyaként dolgozta fel a palesztin öngyilkos merénylőnő témáját, a darabot Elinor Agam Ben-David rendezte, aki korábban dzsesszzenét tanult Párizsban és Tel-Avivban végezte el a rendező szakot. Az ország több színházában dolgozik és tanít.
 
A Jeppe című lengyel darabot, a Lars von Trier Idióták című forgatókönyvén alapuló monodrámát Marcin Zarzeczny színművész adja elő Ewa Kaleta rendezésében. Ewa Kaleta Marcin Zarzeczny-vel és Krystian Lupa asszisztenssel tavaly alapította meg a Chance Társulatot Varsóban. A monodrámát török, cseh, albán és lengyel fesztiválokon is bemutatták.
 
A VI. Monodráma Fesztiválra sok vendégprodukciót hívtak meg: a magyaron kívül lengyel, német, japán és izraeli előadókat láthat a közönség