Mundruczó Kornél színházi előadása fesztiváldíjat nyert Drezdában

Színpad

(MTI) A produkció a Bundeszentrale für Politische Bildung 15 ezer eurós díját nyerte el. Az összeggel az előadás jövőbeli német vendégszerepléseit támogatja a szervezet ? olvasható a Trafó ? Kortárs Művészetek Háza közleményében. A produkciót a magyar közönség 2011 májusában és szeptemberében láthatta a Trafó programjaként egy külkerületi raktárépületben. A Nehéz istennek lenni című előadást 2011 őszén a Színházi Kritikusok Céhe az évad legjobb független produkciójának járó díjra jelölte. 

 
A zsűri indoklása szerint a Nehéz istennek lenni nemcsak gondos kutatómunkával előkészített road movie az európai nőkereskedelemről és a brutális erőszakról, hanem újszerű kísérlet a nézői észlelésről, a néző megfigyelői szerepéről, nyugtalanító élményt biztosítva a megfigyelés és együttérzés, közöny és részvét, undor és bűvölet szélsőségei között. Az előadás a humanitást, a szabadságot, a rabszolgaságot, az absztrakciót és a realizmust egészen új, megdöbbentő és zavart keltő perspektívából mutatja be.
 
Mint azt a díjátadón elhangzott köszönő levelében Mundruczó Kornél kiemelte, nagyon meglepte a hír és igazán örülnek neki, különösen azért, mert az elmúlt időben itthon elszoktak a sikerektől, ezért minden visszajelzés azt jelenti számukra, hogy érdemes dolgozni, beszélni, alkotni. "Az elmúlt hónapban Magyarországon egy olyan szélső jobboldali színház kapott helyet, ahol a kultúra nem a szabadságot jelenti, hanem a gondolatok bebörtönzését. Ezért is különösen értékes számomra ez a díj, mert azt a szabadságot jelenti, amelyben Magyarországon most nem igen lehet részünk" ? fogalmazott a rendező.
 
"Évek óta minden munkámmal azt próbálgatom, hogy hogyan lehetne valóban az emberekhez szólni. Ez a díj azt jelenti számomra, hogy jó úton vagyunk, hogy dialógus van és nem magányos alkotás" ? idézi a Trafó közleménye Mundruczó Kornélt.