Négy új bemutató szerepel a Gyulai Várszínház 44. évadjának műsorán

Színpad

 

(MTI) - Gedeon József elmondta: a június 29-én kezdődődő és augusztus 12-ig tartó rendezvénysorozat első bemutatóját július 3-án tartják, amikor Shakespeare Lear király című drámáját viszik színre Andorai Péter főszereplésével és Szász János rendezésében.
    A premierek sorában július 23-án Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka következik, amelyet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei adnak elő Vidnyánszky Attila rendezésében.
    A harmadik bemutatóval a magyar kabaré megszületésének 100. évfordulójára emlékeznek: július 31-én az úgynevezett Ladics-házban látható a Ködfátyolkép című zenés kabaré, amelyet Benedek Miklós állított össze.
    Az utolsó premiert augusztus 2-án láthatja a közönség: Makk Károly az Egy szerelem három éjszakája című zenés darabot viszi színre. A 60-as évek sikerfilmje alapján készült színpadi mű szövegét Hubay Miklós, dalszövegét Vas István írta, a zenéjét pedig Ránki György szerezte.
    A gyulai nyári program az idén is a VIII. Körös-völgyi sokadalom című, háromnapos regionális népművészeti fesztivállal és vásárral kezdődik - mutatott rá Gedeon József.
    Ezt követi a harmadik alkalommal megrendezendő Shakespeare-fesztivál július 2. és 15. között. A rendezvénysorozat programjában július 12-én láthatja a közönség a Bárka Színház Szentivánéji álom című előadását Alföldi Róbert rendezésében. New Yorkból érkezik a Aquila Theatre Company, amely a Rómeó és Júliát adja elő. Mikó István Bolond Shakespeare avagy A kizökkent idő című egyszemélyes előadásával lép fel a fesztiválon.
    A 44. évad műsorából nem hiányozhat a zenés színház sem - jegyezte meg Gedeon József, hozzátéve, hogy július 18-án és 19-én a vár előtti színpadon mutatják be A három testőr című musicalt Balatoni Mónika rendezésében. A látványos előadáson a színészeken kívül egy 18 tagú zenekar, egy tánckar, sőt még kaszkadőrök is fellépnek.
    Az idei évad dzsesszprogramjából a Várszínház igazgatója kiemelte a világhírű amerikai gitáros Larry Coryell triójának július 21-i koncertjét. Másnap már a blues kedvelői vehetnek jegyet a vár melletti tószínpadra, ahol mások mellet a New Yorkban élő Lord Bishop gitáros-énekes is fellép - mondta Gedeon József.
    A komolyzene kedvelői Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékát láthatják augusztus 6-án a Honvéd Táncszínház előadásában, Novák Ferenc rendezésében.
    Az operettkedvelőket pedig augusztus 10-11-én Kálmán Imre Bajadér című művének előadására várják, amelyet Hídvégi Miklós rendező-producer társulata mutat be.