Nemzetközi bábfesztivál Zágrábban

Színpad

(MTI/Hina) - Mint Balogh Gézától, a Nemzetközi Bábszövetség (UNIMA) magyar tagozatának elnökétől az MTI megtudta, a horvát fővárosban a bábosok minden évben megrendezik a fesztivált és minden évben más - idén Oroszország - a fő vendég, tekintettel arra, hogy a legrégibb bábos iskola, a szentpétervári nemrég ünnepelte fennállásának 225-ig évfordulóját.

A kecskeméti Ciróka Bábszínház szombaton és vasárnap tart két-két előadást Zágrábban Leporelló első könyve - Árnyak színháza címmel. Ferecskó Alexandra művészeti titkár az MTI-nek elmondta, hogy igazán különleges és világszerte nagy sikert aratott darabról van szó. Rumi László írta és rendezte az előadást, amely úgy kezdődik, hogy megmozdulnak színes táblák, kinyitja első könyvét Leporelló Mester, majd mesélni kezd a mókásan izgő-mozgó árnyalakokból álló társulat kalandjairól. A darabban az árnybábok, marionett figurák mellett két bábszínésznő, Badacsonyi Angéla és Majoros Ágnes szerepel.

A horvát fővárosban a Mimara Múzeumban Bábokkal a szabadságért címmel rendezett kiállítás kíséri a fesztivált. A bemutató a moszkvai Szergej Obrazcov állami központi bábszínház múzeumának anyagából készült, s a fasizmus felett aratott győzelem 60-ik évfordulójára állították össze.

A fesztivál végén a nemzetközi zsűri különféle díjakat oszt majd ki, ezzel egy időben egy gyermek-zsűri is meghozza saját döntését az előadásokról.