Öt bemutatót tervez a Bárka Színház az új évadban

Színpad

Az évad ugyan az ukrán rendező által színpadra állított Éjféli mesék című előadással kezdődik szeptember 16-án, a munka azonban az Orczy Parkban rendezett Józsefvárosi Napok programjaival már korábban megkezdődik a társulat számára: a Józsefvárosi Önkormányzat nagyszabású rendezvényét az Orczy Parkkal közösen, szeptember 9. és 11. között rendezi meg a színház.

Az idei évad első bemutatóját októberben tartják a Cseh Tamás Teremben: Michael West Szabadesés című művét Göttinger Pál állítja színpadra. Tasnádi István East Balkán munkacímet viselő darabját Vidovszky György rendezésében decemberben mutatják be ugyanezen a színpadon. Dorota Maslowska Megvagyunk egymással című alkotásának premierjét 2012 januárjára tervezik, a darabot Kamondy Zoltán rendezi a Stúdióban. Ödön von Horváth darabját, A végítélet napja munkacímmel ? többek között Mucsi Zoltán, Gados Béla, Varjú Olga, Spolarics Andrea és Parti Nóra szereplésével ? Forgács Péter állítja színpadra, a bemutatót 2012 februárjában tartják. Szabó Borbála A teljes tizedik évad című művét pedig Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség 2012 tavaszán, a Stúdióban.

Személyi változások is történtek a Bárkánál: a Társulattól Réti Adrienn és Telekes Péter színművészek a Vígszínházhoz szerződtek. Bérczes László művészeti tanácsadó és Göttinger Pál rendező Kaposváron folytatják tovább munkájukat.

A Bárka Színház az elmúlt években elsősorban kortárs drámákat tűzött műsorra, külön hangsúlyt helyezve az ősbemutatókra. Erre példa az elmúlt évadból a Nehéz, valamint a Párkák című meseopera, de részben ide sorolható a Bárka által befogadott Telefondoktor című egyszemélyes bohózat is. Ha valaki végigböngészi a Bárka műsorát, akkor csupa kortárs darabbal találkozik Esterházytól Conor McPhersonig, Dough Wrighttól Bradbury-ig, Mrozektől Nádas Péterig. A kifejezetten a színház számára írt új daraboknál cél, hogy közvetlenül megszólítsák a nézőket és a mindennapjaikat meghatározó eseményeket helyezzék a középpontba. Ilyen a Nehéz, amely a társadalmi mobilitás és az alkoholizmus problémáját veti fel, és ilyen Tasnádi István East Balkán munkacímet viselő ? tinédzser-útkeresést, gyerek-szülő kapcsolatot végletes helyzetben vizsgáló ? műve is.

A Bárka Színház már évek óta következetesen figyel a fiatal korosztályra. Az idei évadban is nagy hangsúlyt fektetnek az előadásaikat feldolgozó drámafoglalkozásokra Vidovszky György, Gyevi-Bíró Eszter és Egri Bálint drámapedagógusok vezetésével.

A gyerekeknek is kijut színházból és zenéből is a Bárkán. A tavaly bemutatott Párkák meseopera mellett folytatódik a népszerű MeseLadik program Varga Anikó színésznő vezetésével, emellett újra lesz ZeneLadik Hajós Andrással és a MAO-val, valamint többször vendégül látja a Bárka a Brass in the Five formációt, Méhes Csabával az élén.

A Bárka Színház Stúdiójában tavaly bemutatott Háy János Nehéz című darabja amellett, hogy teltházzal megy, már néhány szakmai elismerést is magáénak tudhat: a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfi főszereplő díját Mucsi Zoltán kapta. A Színházi Kritikusok Céhe pedig három kategóriában is jelölte a Színikritikusok Díjára: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerés mellett a legjobb női mellékszereplő (Lázár Kati) és a legjobb új magyar dráma díjáért is versenyben van.