A Bárka Színház 2002 nyarán - fennállása óta először - nyári színházi produkcióra készül. Az Orczy-kert szomszédságában, józsefvárosi színházként olyan témát kerestek, ami köthető a kerülethez, a kert adta lehetőségekhez és nem utolsó sorban a színház régen dédelgetett ambícióihoz. Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utca fiúk szabadtéri feldolgozása, a grund felépítése évről évre újra felmerült ötletként. Józsefváros fennállásának 225. ünnepi évében valóra váltják ezt a tervüket.
A Mária utca és a Pál utca sarkán volt a híres Grund. Azon a helyen azóta már áll az a ház, aminek az alapozásáról a regény végén Janó így világosítja fel a fiúkat: "Igen. Hétfőn, gyünnek, munkások, felássák grundot csinálnak pince fundamentum" A Grund eltűnt, csak a legendája él regényben, filmen, színpadon és a képzeletben. Közel az eredeti helyszínhez, az Orczy-kertben újra felépítik a Grundot.
A Pál utcai fiúk
Sárkány Sándor díszlettervező nem kulissza-elemekből, hanem fából, stabilan összeállított építményekből készíti el a teret. Fontos, hogy olyan legyen a grund, amit - ha az előadást már nem játsszák - a környékbeli gyerekek használhassanak. Ezért már a tervezésnél figyelembe vesszik a játszóterekre vonatkozó előírásokat. A helyszínváltásokat (Füvészkert, iskola, Nemecsekék lakása) is mind ezen a területen belül képzelik el, vagyis nem használják a kert tavát, egyéb épületeit.
A vörösingesek
Vidovszky György rendező, Deres Péter dramaturg szakos hallgatóval olyan átiratot készített a regény alapján, amiben megerősítették a gyermekek szubjektív nézőpontját. Ezért sincs szükség más helyszínre, hiszen az egész világ maga a Grund, minden csak ezen keresztül érzékelhető.
A Bárka Színház, az Orczy-kert és a Paál István Stúdiószínház közös produkciójának bemutató előadása: augusztus 16.
További előadások: augusztus 17., 18., 22., 23., 29., 30., szeptember 04., 05., 11, 12. Az előadások 20óra 30perckor kezdődnek.