Pintér Béla és Társulata Erdélyben vendégszerepel

Színpad

(MTI) - A társulat október 30-tól november 6-ig Sevillában játszotta ugyanezt a darabot, amely fődíjat kapott a VI. Pécsi Országos Színházi Találkozón júniusban.
Az Anyám orra című előadásban meghatározó elem a népzene. Az előadást kidolgozottság és humor jellemzi, szürreális víziók színezik a reális megfogalmazásokat.
Enyedi Éva elmondta: Sevillában a Teatro Central nevű befogadó színház meghívására vendégszerepelt a csoport. A darabot négy alkalommal, telt ház előtt adták elő, nagyon jó kritikai visszhang mellett. A sevillai vendégjáték után Lipcsében, az Euro-Scene fesztiválon játszotta a társulat Gyévuska című darabját, nagy sikerrel.
A független színházi csoport működésének nyolc éve alatt számos magyarországi és külföldi díjat elnyert, többek között a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), az Alternatív Színházi Fesztivál (ASZF), a Vidor Fesztivál és a színikritikusok díjait. A sütemények királynője című, tavaly bemutatott előadással a legjobb társulat (POSZT, ASZF) és a legjobb független produkció díját (Színikritikusok Díja) érdemelték ki.
Az együttes, amelynek a budapesti Műegyetem főépületében lévő Szkéné Színház ad otthont, 1998-ban alakult Pintér Béla vezetésével, aki saját darabjait állítja színpadra, és színészként is részt vesz az előadásokban.
Előző sikerdarabjukat, a 2003-ban bemutatott Parasztoperát, amely már túl van a 150. előadáson, többek között Cardiffban, Pilsenben, Torunban, Kolozsváron, Zágrábban, Stuttgartban, Moszkvában, valamint Hollandia öt különböző városában adták elő. Az Anyám orrát eddig Brüsszelben, Svájcban, Hamburgban játszották.
A társulat havonta átlagosan 12-15 előadást tart. Jelenleg repertoárján szerepel a Parasztopera, a Gyévuska, A sütemények királynője, az Anyám orra és a Korcula. A korábbi előadások közül a Kórház-Bakonyt és a Sehova kapuját is láthatja még a közönség.
Pintér Béla és Társulata február 15-én mutatja be Ahol az a csillag ragyog című, saját meghatározásuk szerint futurisztikus science fiction műfajú darabját a Szkéné Színházban.